27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

''Stalin'in oğlu haindi''

Alman medyasının ortaya çıkardığı belgelerde, Sovyet lideri Stalin’in oğlu Yakov Joseviç Cugaşvili’nin 2. Dünya savaşında Alman iktidarına kendiliğinden teslim olduğu iddia edildi. Belgelere göre, on yıllarca Sovyetler tarafından savunulan “Stalin’in oğlu 1941 yılında Almanlar tarafından silah zoruyla ele geçirildi” tezi doğru değil.

19 Şubat 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
''Stalin'in oğlu haindi''
Alman Der Spiegel’de yer alan makalede, Sovyet arşivlerinde Yakov ile ilgili kayıtlarda, Naziler tarafından ele geçirilen Stalin’in oğlunun, 1943 yılında bir Alman hapishanesinde intihar ettiği, ayrıca, Antisemitist olan Yakov Cugaşvili’nin, yaşadığı dönemde Kızıl Orduyu sürekli olarak eleştirdiği ifade ediliyor. Ancak Alman muhabirlerin Rus arşivlerinden ortaya çıkardığı belgelerde durum biraz daha farklı. Çünkü, Minsk şehrinde bulunan Sovyet Ekip Komiseri Aleksey Rumyantsuev’in, merkeze gönderdiği bir mektup olayı biraz daha farklı anlatıyor.

Belgeleri yaktı ve kaçtı

Rumyantsuev’in gönderdiği mektupta, “Stalin’in oğlu ve ona yardımcılık eden bir kişinin, Alman bombardımanının ardından firar ettiği” bilgisi yer alıyor. Rumyantsuev mektupta ayrıca, Yakov’un firar etmeden önce bütün önemli dokümanları yaktığı ve ardından göle kadar yandaşı ile birlikte kaçtığını yazıyor. Der Spiegel’e göre tüm bunlar Yakov’un Nazilere teslim olduğunu gösteriyor. Ayrıca dergi, dönemin Alman generallerin olayı “Saçma ve delice bir hareket” olarak tanımladıklarını da belirtiyor.

Stalin, Yakov’un kendi kendine teslim olduğuna emindi

Stalin’in kızı Svetlana Alliluyeva ise anılarında, “Stalin, Yakov’un kendi kendine teslim olduğundan emindi. Çünkü bunu yapmasını onu karısı zorladı.” şeklinde anlatıyor.

Stalin oğlunun Nazi esirleri ile değiştirilmesini reddetti

Ayrıca Alliluyeva, Stalin’in, Yakov’un hapishaneye kapatılması ve ona işkence edilmesi için emir verdiğini de iddia ediliyor. Alliluyeva “Savaşın bitmesinin ardından, Alman hükümeti Cugaşvili’nin Nazi esirlerle değiştirilmesi için teklifte bulundu. Ancak, Stalin kesin olarak bunu reddetti.”

1922, 1953 yılları arasında 31 yıl boyunca Sovyetler Birliğini yöneten Stalin’in biri kız üç çocuğu vardı. Asıl adı İosif Vissariyonoviç Çugaşvili olan Stalin, günümüzde milyonlarca kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

Haberrus