6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

Suriye Resulayn’ı havadan vuruyor - Star sıcak bölgede

ÖSO’nun kontrolüne geçen Ceylanpınar’a komşu Resulayn’ı dün iki kez vuran Suriye savaş uçakları sınırdan çıplak gözle görüldü.

Şeyhmus Çakan / Resulayn13 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Suriye Resulayn’ı havadan vuruyor - Star sıcak bölgede
Suriye'deki çatışmalar Ceylanpınar’ı vurmaya devam ediyor. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolüne geçen Ceylanpınar’ın karşısındaki Resulayn ilçesi dün Suriye savaş uçakları tarafından iki kez bombalandı. Bombardıman anında Resulayn’da bulunan STAR Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Çakan, dehşet anlarına tanık oldu.

500 metre yakınımıza düştü

Öğleye doğru 11.45 sularında Suriye uçaklarınca bombalanan Resulayn, 13.40’da yine Suriye savaş uçaklarınin hedefi oldu. İlçeye tanklarla da ateş açıldı. Tercümanlığını yapan Muhammed isimli gençle Resulayn’a geçen Çakan o anları şöyle anlattı:

“Muhammed acele etmemi çünkü uçakların sürekli bombalama yaptığını söyledi. 11.45 sularında bombalanan yerlerin tekrar uçaklar tarafından vurulduğunu söyleyen Muhammed’le bombalanan noktaya kadar gittik. Bölgeyi görüntüledikten sonra uçak sesiyle Muhammed’in bağırması bir oldu. Kürtçe, “Zu were, teyere hat we bomba bawiji” (Çabuk gel uçaklar geliyor bomba atacak) ikazıyla birlikte bomba düştü. 500 metre mesafede düşen bomba kara bulut oluşturdu.

Bombalar peş peşe geldi

Bombalamanın ardından ikinci bir bomba daha düştü. Hemen o bölgeden uzaklaştık. Resulayn semalarında beliren Suriye uçağı, Türkiye sınırına 1 kilometre mesafedeki Resulayn ilçesine peş peşe 3 bomba bıraktı. Bombalanan bölgeden kara dumanlar yükselirken, ÖSO askerleri mevzilerden uçaksavarlarla ateş açtıb Açılan ateşle bombaladığı bölgeden uzaklaşan uçakların hedefi yine aynı bölge oldu. Birkaç kez sorti yapan uçaklardan korunmaya çalışan ÖSO mensupları mevzilere geçip ellerindeki Kalaşnikoflarla savaş jetlerine karşılık vermeye çalıştı.

Okullar 3 gün daha tatil

Suriye’nin Resulayn’ı üst üste bombalaması Ceylanpınar’da da büyük panik yarattı. Türkiye sınırındaki güvenlik önlemleri artırıldı. Sınıra yeni mevziler kazılırken, bazı mevzilere üzerlerinde uçaksavar bulunan zırhlı araçlar yerleştirildi. Çatışmalar nedeniyle perşembe gününden bu yana eğitime ara verilen Ceylanpınar’da, okullar 19 Kasım Pazartesiye kadar uzatıldı.

BAŞBAKANLIK’TAKİ GÜVENLİK ZİRVESİNDE KARARLILIK VURGUSU

SALDIRIYA MİSLİYLE CEVAP VERİLECEK

SURİYE’NİN Ceylanpınar’ın karşısındaki Resulayn’ı bombaladağı saatlerde Ankara’da toplanan güvenlik zirvesinden “Her türlü saldırıya misliyle cevap verileceek” kararlılığı çıktı.

Başbakan Erdoğan liderliğinde gerçekleşen Başbakanlık’taki zirveye; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile diğer ilgililer katıldı. Hakkari-Şırnak bölgesinde kışa girerken yapılan kapsamlı operasyonların sonuçları ile Siirt’in Pervari ilçesi yakınlarında düşen ve 17 Mehmetçik’in şehit düştüğü kazanın da değerlendirildiği belirtilen toplantıda, Suriye jetlerinin attığı bombaların, sınıra 1 km mesafeye kadar yaklaşması üzerine alınacak yeni tedbirler de değerlendirildi.

1 saat 45 dadika süren zirvede sivillere yansıyacak her türlü saldırıya misliyle cevap vermenin devam edeceği bir kez daha vurgulandı.