24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Suriyeli çocukların okul sorunu çözülemedi

EĞİTİM ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocuklarının okullara kaydedilemediğini söyledi. Balık, 'Bu çocukların kaydının yapılabilmesi için valilik yazı vermeli' dedi.

DHA23 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Suriyeli çocukların okul sorunu çözülemedi
Mehmet Balık, Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocuklarına yönelik eğitim sıkıntılarını dile getirdi. Sığınmacıların çocuklarını okullara kaydedemediklerini belirten Balık, bunların ellerinde herhangi bir resmi belge veya kayıt bulunmadığını söyledi. Balık, şöyle devam etti:
 
"Sadece Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'nden kendilerine verilen bir belge var. Bu belgede 'Şu ülkeden şu kişi, şu mahallede şu adreste ikamet etmektedir' deniyor. Bu Emniyet ile ilgili bir konu. Bu belgeyle biz çocukları okula nasıl kaydedelim? Diyorlar ki 'Benim çocuğumu okula kaydet.' Bu öğrenciler, nereye ve nasıl kaydedilecek? Okullarda kayıt yapılamayınca geçen yıl bir genelge yayımlandı. Denildi ki; 'Geçici vatandaşlık numarası alınıncaya kadar bu çocukları 2 aylığına okullara misafir öğrenci olarak alın' aradan 1 yıl geçti. Bu çocuklarla ilgili bir gelişme sağlanmadı" diye konuştu. 
 
OKUMAK İSTİYORLAR AMA NASIL OLACAK?
 
Balık, 3 Suriyeli öğrenciyi örnek gösterirken konuşmasına şöyle devam etti:
 
"Geçen yıl 3 Suriyeli öğrenciyi 1'inci sınıfa aldık. Belgeleri yok. Bu nedenle kayıt yapılamadı. Bu sene yine geldiler. Geçen yıl 1'nci sınıftaydılar. Kayıtları olmadığı için bu yıl 2'nci sınıfa da geçiremiyoruz. Sınava girseler bile onları resmi olarak kayıt yapamadığın için sadece okula gelip gitmiş oluyorlar. Okumak istediklerini söylüyorlar. Sizin bir öğretmen olarak buna hayır demeniz mümkün değil. Ama kayıt da yapamıyoruz. Biz bu kişilerin kayıtlarının yapılabilmesi için yazılı belge istiyoruz. Örneğin valilik, 'Şu kişi, şu mahallede oturmakta, kendisinin en yakın okul olan şu okula kaydının yapılması' gibi bir yazı vermeli. Ama böyle bir yazı yok. Buraya okula aldığım çocuğun annesi ya da babası öldürülebilir, Türkiye'de takip edilebilir. Kendisi ajan da olabilir. Ben bunu nereden bileceğim? Benim Arapçam yok ki, pasaportunu okuyayım. Bu kişilerle ilgili sorumluluğu valiliğin alması gerekir."