25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

18 Aralık Dünya basınından öne çıkanlar

Obama'nın yaptığı açıklama ABD ve Küba arasındaki 55 yıllık küslüğü sona erdirmeyi amaçlıyor.

stargazete.com18 Aralık 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
18 Aralık Dünya basınından öne çıkanlar
İngiltere
 
Daily Telegraph gazetesi bugünkü başyazısını ABD ve Küba arasındaki yakınlaşmaya ayırmış.
Yazıda, "ABD Başkanı Barack Obama'nın görevdeki son yıllarında geriye dönüp bakıldığında hatırlanacak bir miras bırakmak istediği belliydi. Başkan dün bu fırsatı yakaladı ve Küba ile 53 yıldır devam eden küslüğü bitirdi" deniyor.
 
Almanya
 
Küba ile Amerika Birleşik Devletleri arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik adımları, Berliner Zeitung gazetesi şu değerlendirme ile okuyucusuna aktarıyor.
 
"Defalarca sıcak savaşın eşiğine gelinen yaklaşık 55 yıllık soğuk savaşın ardından Amerika Birleşik Devletleri komşusu ile olan ilişkilerini normalleştirmek niyetinde. Büyükelçiler atanacak, karşılıklı ekonomik ilişkiler geliştirilecek. Jimmy Carter ve Bill Clinton’ın da denediği ancak Washington’daki şahinler tarafından engellenen siyaseti Obama mutlu sona ulaştırmak istiyor. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nı sert bir şekilde eleştirenler de bu durumda onun Nobel Barış Ödülü’nü pek de haksız yere almadığını itiraf edebilirler.“
 
İran
 
Iran Daily gazetesi dün İran ile nükleer müzakerelerle ilgili beş BM Güvenlik Konseyi üyesi ve Almanya'nı biraraya geldiği toplantıyı "Nükleer görüşmelerde atılan güzel adımlar"  şeklinde yer veriyor. Toplantıda konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Tahran'ın nükleer programıyla ilgili müzakereler iyi atmosferde yürütülmektedir" dedi.