19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkiye'nin desteklenmesi gerekiyor

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Melissa Fleming, Türkiye'nin, hızla artan sığınmacılara ilişkin, uluslararası toplum tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti.

23 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'nin desteklenmesi gerekiyor
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Melissa Fleming, Türkiye'nin, hızla artan sığınmacılara ilişkin, uluslararası toplum tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti.
 
BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Fleming, son dört gün içinde IŞİD terör örgütü saldırılarından kaçan 138 bin Suriyelinin Türkiye'ye sığındığını açıkladı.
 
Suriyelilerin, güvenlik ve sağlık kontrolü ile kayıt olmak üzere üç aşamadan geçtikten sonra ülkeye giriş yaptığını ifade eden Fleming, cuma gününden bu yana Suriye'nin kuzeyindeki Kobani bölgesinden gelen çoğunluğu Kürt kökenli 138 bin kişinin Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi.
 
BMMYK'ın, Türkiye'ye gelen yeni sığınmacılar için on binlerce yardım malzemesi gönderdiğini vurgulayan Fleming, 200 bin insan için gönderilen yardım malzemelerinin Adana Havalimanı'na ulaşmak üzere olduğunu belirtti.
 
Fleming, "Türkiye ile beraber biz Kobani'de yaşayan tüm halkın Türkiye'ye giriş yapacağı yönünde hazırlık yapıyoruz. Kobani'nin nüfusu 400 bin ve bunun 200 bini ülke içinde yerinden edilen insanlardan oluşuyor. Hepsi Kobani'den ayrılır mı bilmiyoruz ama hazırlığımızı bu yönde yapıyoruz" dedi.
 
Türkiye'nin kapılarını açmaya devam ettiğini dile getiren Fleming, "Bugün sabah saatlerinde Türkiye'ye giriş yapmak için Suriye tarafında bekleyenlerin uzun kuyruklar oluşturmadığını gördük. Bu da uluslararası desteğe ihtiyacı olan insanların Türkiye'ye alındığını gösteriyor" dedi.
 
- "Türkiye, uluslararası toplum tarafından desteklenmeli"-
 
Türkiye'de, 1.5 milyondan fazla Suriyeli olduğunu ve bunun 800 bininin BMMYK tarafından kaydedildiğini bildiren Fleming, "Türkiye'nin uluslararası toplum tarafından desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.
 
Fleming, son günlerde Türkiye'ye gelen 138 bin yeni sığınmacının, 3 yıldır devam eden Suriye krizi boyunca Türkiye dışındaki Avrupa ülkelerinin tamamının kabul ettiği sığınmacı sayısına eşit olduğuna da dikkati çekti.
 
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville ise Kobani'de yüzden fazla köyün IŞİD tarafından ele geçirildiği yönünde raporların olduğunu ifade ederek, "Bizim en büyük korkumuz, Kobani'nin tamamen düşmesi" dedi.
 
Bölgede ayrıca, su, gıda ve yakıt sıkıntısının yaşandığını söyleyen Colville, bölgeye su sağlayan yerlerin IŞİD'in kontrolü altında olduğunu bildirdi.