17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Ukrayna ve Rusya gazda anlaştı

RİA Novosti’nin haberine göre, Ukrayna, Rusya ve Avrupa Komisyonu 31 Ekim Cuma günü Brüksel’de Ukrayna’ya Rus gazının sevkiyatının yeniden başlaması ve 2015 mart ayı sonuna kadar devam etmesini öngören kış gaz planı ile ilgili tüm belgeleri imzaladılar.

stargazete.com31 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ukrayna ve Rusya gazda anlaştı
Varılan anlaşma Ukrayna’nın yıl sonuna kadar 5.3 milyar dolarlık borcun 3.1 milyar dolarlık kısmının ödenmesi ve Gazprom’dan ön ödeme koşulları ile kış için ek hacimdeki gaz alımını öngörüyor.
 
Anlaşmaya Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Prodan ve enerjiden sorumlu Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Günther Oettinger imza attılar. Rus şirketi Gazprom ve Ukrayna şirketi Naftogaz Ukrainı şirketi Rus gazının mart ayı sonuna kadar sevkiyat şartlarını belirleyen anlaşma ekinini imzaladılar. Bu belge Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Naftogaz Başkanı Andrey Kobolev tarafından imzalandı.
 
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Günther Oettinger tarafından bildirildiğine göre, Rusya mart ayı sonuna kadar Ukrayna’ya 100 dolarlık bir indirim uygulayacak. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak Rus hükümetinin yakın bir zamanda buna uygun bir karar alacağını doğruladı. O aynı zamanda Ukrayna’nın 4 milyar metreküplük gaz alımı için para fonunun bulunduğunu teyit ettiğini vurguladı.