25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Yeni Türkiye'nin dayanışma seferberliği

Başta Kızılay olmak üzere Türkiyeli yardım kuruluşları bu Kurban bayramında 3 kıtada onlarca ülkeye yardım ulaştırdı. Ezilen ülkeleri bayramda da yanlız bırakmayan STK’lar ‘yeni Türkiye’nin dayanışma seferberliğini dünyaya gösterdi.

6 Ekim 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Yeni Türkiye'nin dayanışma seferberliği

TÜRKİYE bu Kurban Bayramı’nda Asya’da Budist’lerden gördüğü zulümden Bangladeş’e sığınan Myanmar’lı Müslümanlardan, Ebola salgını nedeniyle hayatın durma noktasına geldiği orta Afrika ülkelerine, İsrail’in soykırımıyla yıkılan Gazze’den Irakl’taki Türkmenlere kadar 100’den fazla ülkede zor durumdaki halklara bayram yaşattı. Türk Kızılay’ı, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Diyanet Vakfı, Yer Yüzü Doktorları, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı ve Deniz Feneri gibi yardım organizasyonları yaklaşık 2 milyondan fazla kişiye bağışlardan gelen kurbanları dağıttı. Eilen insanlara yaşatan yardım kuruluşları, Yeni Türkiye’nin yardım severliğini kıtaları aşarak dünya gösterdi.

Davutoğlu’nun  kurban vekaleti

Türk Kızılay’ı 2007 yılından beri uyguladığı yurt dışında kurban vekaleti kapsamında Pakistan, Somali, Etiyopya, Bangladeş, Filistin, Irak, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Makedonya ve Bulgaristan’da kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türk Kızılay’ına kurban  kesimi için verdiği 6 vekaletten birinin kurbanı Etiyopya’nın Somali Eyaleti’nin Jijiga kentinde kesilerek dağıtıldı.

Savaşın yıktığı ülkelerde

İHH Suriye’de Şam, Halep, Hama, İdlib, Lazkiye, Deirezzor ve diğer şehirlerdeki mülteci kamplarında kesilen 3 bin 205 hisse kurban, yaklaşık 115 bin 380 civarında ihtiyaç sahibine dağıtımı yaptı. Deniz Feneri de bu yıl Afganistan, Arnavutluk, Bangladeş, Çad, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filipinler/Moro, Gana, Gürcistan, Irak, Kamerun, Kenya, Kazakistan, Kırgızistan,  Moğolistan, Moritanya, Nijer, Pakistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Tanzanya, Tayland-Patani, Uganda, Yemen, Zimbabve, Bosna Hersek, Filistin, Kosova, Makedonya’da kurban kesti.

Herkes kaçarken Türkiye gitti

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) da   kurban kesim organizasyonu 70 ülkede gerçekleştirdi. TDV Afrika, Asya ve Güney Amerika’da 120 bin kurban ve kesti.

Yeryüzü Doktorları da bu yıl Ebola ile mücadele eden Afrika’yı kendine kurban vekaleti alanı seçti; Somali, Kenya, Nijer, Çad, Gamia, Gana, Demokratik Kongo, Kamerun Orta Afrika Cumhuriyeti‘nde hem kurban ibadetini yerine getirdi hem de sağlık taramaları yaptı. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı da Türkiye’den bağışlanan 2 bin 100 hisselik kurbanı Etiyopya’da keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

İhlas Vakfı 10 ülkeye ulaştı

İhlas Vakfı’nda bu sene, Somali, Afganistan, Etiyopya, Yemen,  Sudan, Moritanya, Kenya, Azerbaycan, Gürcistan ve Hindistan’da hayırseverlerin bağışladığı kurbanları keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.