20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

‘Zaman makineli’ dinleme

ABD teknik istihbarat dairesinin bir ülkedeki tüm telefonları 30 güne kadar dinleyip kaydedebildiği ortaya çıktı. Snowden ise “Hain de değilim kahraman da” dedi.

20 Mart 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
‘Zaman makineli’ dinleme

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) yabancı bir ülkedeki telefon görüşmelerinin tamamını dinleyebilme kapasitesine sahip bir sistem geliştirdiği ortaya çıktı. Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, bu sistem, ‘zaman makinesine’ benzetildi. “Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere” dayandırılan haberde, MYSTIC adlı 2009 yılında uygulamaya konulan ses yakalama sisteminin, ‘geriye dönük bulma’ anlamına gelen RETRO aracı ve ilgili programlarının 2011 yılında tam kapasitesine ulaştığı bildirildi. Böylelikle hedef ülkedeki tüm konuşmaların NSA tarafından kaydedilebildiği ve bir ay sonrasında bile geriye sarılarak dinlenebildiği açıklandı. Sistemin haberde açıklanmayan belli bir ülkeye kurulduğu ve NSA’in bunu başka ülkelere de yerleştirmeyi planladığı da öne sürülüyor.

Snowden: Ne hainim, ne de kahraman

Öte yandan Edward Snowden Kanada’daki bir konferansa bağlanarak dinleme faaliyetlerine ilişkin henüz elindeki belgelerin çok küçük bir kısmını sızdırdığını açıkladı. NSA’e dair anlatmadığı pek çok şey olduğunu belirten Snowden, “Hain de değilim, kahraman da. Yalnızca sıradan bir vatandaşım” dedi.