15 Mayıs 2024 Çarşamba / 8 Zilkade 1445

''3 doktordan 2'sine sözel şiddet uygulanıyor''

Hasta ve hasta yakınlarının şiddetine uğrayan sağlık çalışanlarının durumunu değerlendiren Doç. Dr. Osman Elbek, çözümün 'şiddete sıfır tolerans' anlayışı ile geleceğini söyledi.

İZMİR /STAR14 Mart 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
''3 doktordan 2'sine sözel şiddet uygulanıyor''
14 Mart Tıp Bayramı, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi ev sahipliğinde, İl Sağlık Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İzmir Tabip Odası birlikteliğinde iki haftayı kapsayan etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Medical Park İzmir Hastanesi'nde düzenlenen konferansta İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hemşirelik Bölümü öğrencileri ile bir araya gelen Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, "Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet" başlıklı bir konferans verdi.

3 DOKTORDAN 2'SİNE SÖZEL ŞİDDET UYGULANIYOR
Sağlık çalışanları ile hasta ve hasta yakınları arasında yaşanan şiddet olaylarının temelinde empati eksikliği, diyalogun reddi, ötekileştirme ve toplumsal kutuplaşmanın olduğunu belirten Doç. Dr. Elbek, "Kamu sağlık kurumlarında çalışanlar daha çok şiddet görüyor. Hasta sayısının artmasına doğru orantılı olarak şiddet de artıyor. Ekip uyumunun düşük, yönetici desteğinin az olması ve sağlık çalışanlarının genç olduğu durumlarda da şiddetin arttığı görülüyor" dedi.

SAĞLIK HİZMETİ METALAŞTI
Sistem içinde değişen değerlerin sağlık çalışanlarını hasta ve hasta yakınları karşısında tek suçlu gibi gösterdiğini ileri süren Elbek, sağlık hizmetlerinin metalaştığını, yaşamın da tıplaştığını söyledi. Moral, dayanışma, paylaşım ve şefkat değerlerinin yerine bilanço, verimlilik, sürdürülebilirliğin önem kazandığına dikkat çeken Elbek, " Doktorlar için performans değerlendirmesi, hasta yararına düşünmesi gereken hekimi bonus toplayan kişi haline getirdi. Meslek puana toplamaya endekslenirse doktor da puan toplayan memur olur. Daha fazla puan toplamayı hedefleyen doktor hızlı çalışır ve hızlı tükenir" dedi. Elbek, puan toplayabilmek için izin kullanmayan doktorların performanslarının da düştüğüne dikkat çekti.

SİSTEM TAŞMIŞ DURUMDA
Türk sağlık sistemi, sağlık çalışanı ve yatak sayısının hasta sayısına yetersiz olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Elbek, "Sağlık sistemi taşmış durumda" dedi. Yapılan araştırmalarda her 5 hastadan birinin "içimden bazen doktora vurmak geliyor" ifadesini kullandığını belirten Elbek, basında yer alan "Kelepir doktor aranıyor", "Doktoru ile birlikte satılık hastane" haber ve ilanlarının mesleğin saygınlığını yitirmesine de yol açtığını savundu.

"ŞİDDETE KARŞI SIFIR TOLERANS"
"Şiddete karşı sıfır tolerans" anlayışının uygulanmasının çözüme giden en önemli başlangıç olacağını belirten Elbek, kendisini dinleyen tıp ve hemşirelik öğrencilerine, tedavisi zor ve riskli hastalardan kaçmamayı, asistanlara şiddet uygulamamayı önerirken sağlık çalışanlarının özel güvenlikler yardımı ile korunamayacağını sözlerine ekledi.

Sunumu sonunda Medical Park İzmir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Orhan Satılmaz, Doç. Dr. Osmun Elbek'e teşekkür plaketi takdim etti. Öte yandan 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Alsancak Sevgi Yolu'nda stant açan İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Aydan Çelebiler eşliğinde İzmirlilere fakültelerini tanıtma olanağı buldu.