25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

AK Parti 'Gezi'yi Mercek Altına Aldı

AK Parti Genel Merkez Sosyal İşler Başkanlığınca Gezi olaylarının sosyo-politik sebep ve sonuçlarının değerlendirilmesi, perspektif yaklaşım çalıştayı yapıldı.

İZMİR/STAR26 Haziran 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
AK Parti 'Gezi'yi Mercek Altına Aldı
AK Parti Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya; Birim Başkan Yardımcıları Prof. Dr Mazhar Bağlı, Çiğdem Karaaslan ile MKYK Üyesi Yasin Aktay, Türk Alman Ünv. Rektör Yrd. Prof. Dr. M. Emin Köktaş, Gazi Ünv. Öğretim üyesi Doç. Erdinç Yazıcı, Dokuz Eylül Ünv. Öğretim üyesi Doç.Dr. Özkan yıldız, Ege Ünv. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Paker, gazeteci - yazar Orhan Miroğlu ve Markar Esayan katıldı.

Çalıştayda, gezi parkı olaylarının sosyolojik ve politik açılardan analizi yapılarak bir perspektif oluşturmak üzere çeşitli değerlendirmeler yapıldı. İkincisinin de yapılmasının kararlaştırıldığı, ilk çalıştayda genel olarak şu görüşler ortaya çıktı. Gençlik araştırmalarına ağırlık verilmesi, Ak Parti iktidarının yaklaşık 11 yıllık sürecinde seçimle iş başına gelemeyen ve uzun bir süre daha gelemeyeceğini gören kesimlerin olaya ilişkin katkılarının analizi planlandı.

Çalıştayda Ayrıca Türkiye'nin önlenemez yükselişini engellemeye yönelik uluslararası paydaşlarında dikkatlice izlenmesi gerekliliği değerlendirildi. Süreç içinde görülen medyanın tutumu ve gerçek entelektüel yaklaşımların zayıflığı demokrasinin bir boşluğu olarak değerlendirildi. Gerek çözüm süreci, gerek alevi açılımı, gerekse yeni demokratikleşme adımlarının aynı hızla devamı noktasında fikir birliğine varıldı. Siyasi hafızanın güçlü bir şekilde tesis edilerek önümüzdeki süreçlerde yol haritası oluşturmasındaki önemi vurgulanırken, bir kaç özel üniversitenin sürece olumsuz katkısının yanı sıra diğer üniversitelerin akademisyen görüş ve entelektüel birikimlerinin zayıf kalmasının sebepleri ve önemi de ele alındı. İyi niyetli ve sadece seslendirilen amaca yönelik eylem ve söylemlerin illegal söylem ve eylemlerden ayrı tutularak özellikle incelenmesinin gerekliliği konusunda ortak kanaat oluştu. Yaralı politik kimliklere yönelik üretilen politikaların daha iyi anlatılarak geliştirilmesinin gerekliliği ve buna yönelik öneriler paylaşıldı.

ÇALIŞTAY SONUCU BAŞBAKAN'A İLETİLECEK
Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar çalıştayın yukarıda özetlenen sonuçlarıyla çok faydalı olduğunu, ortaya çıkan görüş ve önerilerin Merkez Yürütme Kurulunda Sayın Başbakan'a ileteceğini belirterek bir kez daha ülkemizin geleceği için birlik ve beraberliğimizin önemine vurgu yaptı. Tam ve kesintisiz demokrasilerde iktidarları belirleyenin seçimler yani sandık olduğunun bir kez daha altını çizerek, sandıkta mücadele etmenin demokrasilerin vazgeçilmez bir kuralı olduğuna bir kez daha dikkat çekti.