24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Araçlara Matematik Yol Verecek

Araçların rotalanması, matematiksel formüllerle işlerlik kazanacak. Birkaç depodan çok sayıda müşteriye ürün sağlanması için kullanılan hizmet, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gözde Yazgı Tütüncü tarafından geliştirilen proje sayesinde daha ekonomik, hızlı ve çevreye faydalı olacak. TÜBİTAK destekli proje ilk etapta, EDAK Eczacı Kooperatifi depo araçlarına uygulanacak.

İZMİR/ STAR27 Kasım 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Tütüncü, araç rotalama çalışmalarının firmalar için büyük maliyet ve zaman kaybına yol açtığına dikkat çekerek, "Bir bölgede, farklı depolardan çok sayıda müşteriye farklı araçlardan servis yapılıyor. Bu durum firmalara ciddi yük getiriyor. İnsan ilişkileri de önem taşıyor. Doktora öğrencim Fatih Kocatürk ile birlikte algoritmalara dayalı olarak kurduğumuz yazılımda, kullanıcı inisiyatifi de yer alıyor. Sistem, bir depodan en kısa zaman ve maliyette daha çok müşteriye ulaşma hedefini içeriyor. Kullanıcı, online olarak dağıtım ağını izleyerek, servisi yönlendirebiliyor. Çalışmamızda, EDAK Eczacı Kooperatifi, bize TÜBİTAK Projemizde verilerini paylaşarak katkı sağlıyor" şeklinde konuştu. 


 


'HEM EKONOMİK HEM EKOLOJİK FAYDASI VAR'


Doç. Dr. Tütüncü, TÜBİTAK tarafından 116 bin 870 TL'lik destek alan projenin sonucunda birçok ileri matematiksel yaklaşım içeren algoritmalarla çalışan "Karar Destek Sistemi" geliştirileceğini belirtti. Doç. Dr. Tütüncü, "İki yıl içinde projemizi tamamlayacağız. Özellikle tedarik dağıtım ağları büyük ve karmaşık olan firmalarda kullanılması halinde dağıtım maliyetlerinin azaltılması ile ekonomik, karbonmonoksit salımını minimize etmesi ile de ekolojik faydaları olacağını düşünüyoruz" dedi. 


 


'SEKTÖRÜN BEKLEDİĞİ'


Projenin sanayi alanında işbirliği sağlayan EDAK Eczacı Kooperatifi Başkanı Emre Bacanak da, İzmir Ekonomi Üniversitesi akademisyenlerinin önemli bir ihtiyaca cevap bulmak üzere çalıştıklarına işaret ederek, "Çok sayıdaki depodan her an değişen talebe en uygun güzergahları çizmek kolay bir iş değil. İzmir Ekonomi Üniversitesi akademisyenlerinin ve öğrencilerinin sanayinin ihtiyacı olanı sağlamak üzere bilim üretmesi hep hayalini kurduğumuz bir konu" diye konuştu.