16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

''Artan Antidepresan İlaç Kullanımı Nedenleri Araştırılmalı''

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre 2009-2013 yılları arasında psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle doktora başvuran kişi sayısının üç kat arttığını belirtti.

İZMİR/ STAR22 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
''Artan Antidepresan İlaç Kullanımı Nedenleri Araştırılmalı''
  
  Güven, Psikofarmakoloji Derneği'nin yayımladığı rapora göre, ülkemizde  antidepresan tüketiminin 2003 yılından 2012 yılına kadar yüzde 160 kat  arttığını söyledi. Bu artışın Türkiye'de yaşanan bir çok sorunların  bir göstergesi olduğunu belirten Güven, İstatistiksel rakamlara göre  antidepresan içeren reçete sayısındaki artışın Sosyal Güvenlik  Kurumu'na (SGK'ya) ek maliyet getirdiğinin de çok açık olduğunu  söyleyerek bu konuda bir Araştırma Komisyonu'nun kurulması teklifinde  bulundu.
  ‘AVUSTRALYA EN MUTLU ÜLKE’    
  Prof. Dr. Hülya Güven, “Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma  Örgütü (OECD) tarafından 2013 yılında hazırlanan Daha İyi Yaşam  Endeksi'nde, gelir düzeyi, sağlık, güvenlik ve iskân gibi alanlarda,  30'dan fazla ülkenin durumu karşılaştırıldı. Avustralya, güçlü  ekonomisi sayesinde son üç yıldır, durumu en iyi, dolayısıyla en mutlu  ülkelerin başında geliyor. Çünkü işsizlik, konut ve sağlıklı yaşam  sorunlarını çözümlemiş bir ülke konumunda. Avustralya ile birlikte  İsveç, Kanada, Norveç, İsviçre, ABD, Danimarka, Hollanda, İzlanda ve  İngiltere'de ilk 10’a girdi. OECD'nin endeksine göre, Avustralya,  değerlendirme ölçütlerinin her birinde diğer ülkelerden çok daha önde.  Ortalama ömür beklentisi de yaklaşık 82 yıl olarak belirlenmiş” dedi.
  ‘MUTLULUK ORANI DÜŞTÜ’
  Türkiye'de ortalama ömrün 75 yıl olarak belirtildiği ve OECD  endeksinde de mutlu ülkeler sıralamasında Türkiye'nin 36’ıncı ve son  sırada yer aldığının görüldüğü bilgilerini aktaran Güven, şu  açıklamayı yaptı: “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2013  yılına ait Yaşam Memnuniyeti Araştırmasına göre de hayatından mutlu  olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2012 yılında yüzde 61 iken 2013  yılında bu oranın yüzde 59'a, düştüğü belirtilmiştir. Ülkemizde  işsizliğin yüzde 10'lara çıkmasını, kadına şiddetin giderek artmasını,  gelir dağılımı bozukluğunu, eğitimde büyük kaoslar yaşanmasını ve  kapımıza kadar gelen savaşı gözönüne alacak olursak neden yüksek  oranda antidepresan kullanıldığını açıklamak kolay olur. Ancak yine de  hükümetin görevi nedenleri tam olarak ortaya çıkararak önlemleri  almaktır. Neden ülkemizde yaşayan yurttaşlarımız diğer ülkelerde  yaşayanlardan daha fazla mutlu olmasınlar. İlaç ödemeleri SGK  tarafından teşhis olmadan ödenmediğine göre, antidepresan  kulanımındaki artışın nedenlerini, daha çok hangi sorunlar nedeniyle  ilaç kullanımda artış yaşandığını, SGK'ya maliyetini ve alınacak  önlemler açısından TBMM'de bir Araştırma Komisyonu kurulması konunun  açıklığa kavuşması açısından önemlidir.''