20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bin Kişiyle 100 Yıllık Geleneklerini İzmir'de Yaşattılar

Malatya Arapgir Aktaş Dayanışma ve Kültür Derneği, Buca Kaynaklar Cennet Vadisinde düzenlediği geleneksel şenlikte bin kişiyi bir araya getirdi. Geleneksel lezzetlerin ikram edildiği büyük ilgi gören şenlikte yöresel geleneklerini ve kültürlerini yaşatmanın mutluluğunu yansıtan Aktaş’lılar, gelecek yılda yapılacak olan organizasyonda buluşmak üzere sözleştiler.

Star/İzmir20 Mayıs 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bin Kişiyle 100 Yıllık Geleneklerini İzmir'de Yaşattılar
100 YILLIK GELENEKLERİNİ
İZMİR’DE YAŞATIYORLAR
Doğdukları yerlerden uzak diyarlarda gurbet havası yaşayan Malatya Arapgir Aktaş Köyünün örnek dayanışması görenleri şaşırtıyor. 100 yıllık geleneklerini gittikleri yerlerde de terk etmeyen Aktaş Köyünün ilginç gelenekleri, eskiden diye başlayan güzellikleri özleyenlerin aradığı bütün birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu bir arada yaşatıyor.
Uzak diyarlara giden ve gurbette kültürlerini geleneklerini yaşatarak örnek bir dayanışma sergileyen Aktaş Köyü İzmir’de geçmişlerinden kopmadıklarını göstermek için bir araya gelerek, hem geleneklerini yaşatıyorlar hem de Köylerinde eksik olan ne varsa imece usulü ile kendileri yaptırıyorlar.




Malatya Arapgir Aktaş Dayanışma ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Alaaddin Şafak, köylerinde meydana gelen en ufak bir sevinç veya hüznü, üzüntüyü herkesin burada yaşadığını dile getirdi. Şafak, şenlik süresi içinde de Memlekette bir hemşerimizin vefatı nedeniyle düzenledikleri organizasyonda mevlit okutarak hayırla yad ettiklerini kaydetti.

Her yıl düzenledikleri organizasyonda bir araya geldiklerini kaydeden Alaaddin Şafak, Dernek Başkanı İsmet Soysal, Üyelerden Abdurrahman Şenay, İsmet Gürsoy, Mikail Tuna ile birlikte çok sayıda hemşehrimizin bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği oldu. Çok güzel bir etkinlik oldu. İlgi alaka bizim beklentimizin de üzerinde oldu. Bizim beklentimiz daha azdı, ama şenliğimize bine yakın hemşehrimiz katıldı. Oysa biz 800 kişi katılacağını öngördüğümüz için yemekleri de ona göre düzenleme yapmıştık. Ama yoğun katılım ve ilgi doğrusu bizi de şaşırttı. Et, pilav geleneksel yemeklerimizden ikramlar yaptık. Herkes çok memnun ayrıldı. Gelecek yılda bu geleneksel şenliğimizi yine Mayıs aylarında gerçekleştireceğiz” dedi.

Düzenlenen bu geleneksel şenliğin dışında ayrıca her üç ayda bir etkinlikler yaptıklarını dile getiren Dernek Başkan Yardımcısı Alaaddin Şafak, “Biz dernek olarak tüm faaliyetlerimizi hemşehrilerimizin derneğe yaptıkları bağış ve yardımlarla gerçekleştiriyoruz. Bu şenliklerde olsun diğer yaptığımız etkinliklerde olsun bağış ve yardımda bulunan yardımseverler yardımlarının karşılığı gördüklerinde ayrıca seviniyorlar. Ben derneğimize katkı sağlayan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Bu şenliği gerçekleştirirken yaklaşık olarak 150 kg et, 75 kg bulgur, 600 ekmek, sebze gibi çok sayıda yiyecek içecek gıda maddelerini dernek bağışçılarımız yaptı. Burada ekonomik olarak zor durumda kalan tüm hemşehrilerimize maddi manevi destek veriyoruz. Bizi yalnız bırakmayan tüm hemşehrilerime ve desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Dernek Başkanı İsmet Soysal ise, yaptığı açıklama da yüz yıldır süren eski geleneklerini bugünlere kadar taşıdıklarını belirterek, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu yanında geleneklerini ve kültürlerini nasıl yaşattıklarını açıkladı.

DEVLETE ÜST DÜZEY
BÜROKRAT YETİŞTİREN KÖY
Çocuklarını okutmanın önemini erken dönemlerde anlayan ve çocuklarının yüzde sekseninden fazlasını okutan Aktaş Köyü’nün, Devlete çok sayıda üst düzey bürokratlar kazandırdığını dile getiren Soysal, okumaya verdikleri değerin karşılığı olarak bugün devletin üst kademelerinde çok sayıda hemşehrilerinin ülkeye hizmet ettiğini ve üst düzey bürokratlarında Köy’leri ile bağlarını hiçbir zaman koparmadıklarını ifade etti.
Soysal, Maddi durumu iyi olmayan ve okuyamayan çocuklara da dernek kurarak burs sağladıklarını ve her şartta okumasına destek verdiklerini açıkladı.

Yörelerinde nüfusun büyük bir kısmının göç etmesine karşın geleneklerinden kültürlerinden hiçbir zaman kopmadıklarını vurgulayan Dernek başkanı İsmet Soysal, Cenazelerinde-düğünlerinde, maddi durumları iyi olmayan öğrencilere burs verme başta olmak üzere, her konuda birbirleri ile dayanışma içindeyiz” diye konuştu.




ESKİMEYEN GELENEKLER
VE ÖRNEK DAYANIŞMA
Yörenin insanın nereye giderse gitsin bu örnek dayanışmasından ve geleneklerinden kopmadığını dile getiren Soysal, “yaşlı ve gençler arasında büyük bir saygı vardır. Yöre insanı her şartta birbirine çok saygı gösterir. Bu nedenle yöremizde en ufak adli bir olay meydana gelmemiştir. Büyüklerin birbirine olan dayanışması küçüklerin büyüklere olan saygısı, kadınların modern bir şekilde eski kültürlerini yaşatması bizim en önemli özelliklerimizdir. Köyde imece ruhu buralarda dahi yaşatılmaktadır. İzmir’de yaşayan binlerce Arapgirli olarak, eski saygı ve dayanışma kültürünü yaşattığımız için çok mutluyuz. İzmir’de yaşayanlar olarak Köyde yaşıyormuşuz gibi dayanışma içindeyiz. Köy ile hiçbir zaman iletişimimizi kesmiyoruz” dedi.