19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Binalarda Estetik Enerji Verimliliği

İSKİD, ESSİAD ve İEÜ Mimarlık Bölümü işbirliğiyle 'Mimari Tasarımda İklimlendirme - Nefes Alan Yapılar Semineri' gerçekleştirildi.

İZMİR/STAR24 Kasım 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Binalarda Estetik Enerji Verimliliği
İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), Ege Soğutma Sanayicileri İşadamları Derneği (ESSİAD) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mimarlık Bölümü işbirliğiyle "Mimari Tasarımda İklimlendirme - Nefes Alan Yapılar Semineri" gerçekleştirildi. 
 
İEÜ Konferans Salonu'ndaki etkinliğin açılışında konuşan İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, binaların enerji verimliliğinin estetik çözümlerle mümkün olduğunu belirterek, "Yatırım ve işletme maliyeti düşük, enerji ve çevre duyarlılığı yüksek entegre tasarımlar için ilgili tüm tasarım ve mühendislik disiplinleri birlikte çalışmalıdır" dedi.
 
ESSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kayacan da, sektörde eğitimli iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Kayacan, "Üniversite, sanayi işbirliği yapıp mesleki eğitimi almış kişilerin bu sektörde çalışmasını sağlamak istiyoruz. Üyelerimizin çoğu KOBİ'dir. İhracat potansiyelini arttırmak için çalışıyoruz" diye konuştu. İSKİD Merkezi İklimlendirme Komisyonu Temsilcisi Kerim Gümrükçüler ise, iklimlendirme çalışmalarıyla sürdürülebilir sistemler kurmayı amaçladıklarını ifade etti. 
 
'YAPILAR İÇİN EVRENSEL YASALAR'
Açılış konuşmaların ardından gerçekleştirilen panel, Prof. Dr. Macit Toksoy yönetiminde Yatırımcı Erdoğan Özgörkey, Mimar Şükrü Kocagöz, Makine Mühendisi Hakan Bulgun'un katılımıyla yapıldı. Panelde konuşan Şükrü Kocagöz, kendisinin mimarlığın yanı sıra tiyatroyla ilgili olduğunu aktararak, "Tiyatroda seyirci, oyuncu, yazar vardır. Bu üçgen oluşmadığı takdirde tiyatro oluşmaz. Yapıda da müteahhit, işveren ve tasarım üçgeni var. Yapılar, bu üçgen iyi  işlediği zaman iyi olur. Bu üçgende müteahhitler eksik. Ülkenin genelini alırsak şu an Türkiye'de pek çok mesleği tanımlayan yasalar olmasına karşın müteahhitliği tanımlayan yasalar yok. Herkes müteahhit olabiliyor. Bulunduğumuz durum hiç parlak değil. Müteahhitlikle ilgili ciddi yasalar konulmalı. Mimarların şu an ülkemizde neden sorumlu olduğu neden sorumsuz olduğu belli değil. Evrensel yasalar olmalı" şeklinde konuştu.
 
Hakan Bulgun da, soğutma ve ısınmaya çok para harcandığına dikkat çekerken, Erdoğan Özgörkey de, ülkede düzensizlik ve plansızlığın kendini gösterdiğini kaydetti.