20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Caretta Caretta'ların Kuşadası Aşkı

Kuşadası, son yıllarda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan caretta carettaların uğrak yeri haline geldi.

ZAFER HACISALİHOĞLU26 Temmuz 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Caretta Caretta'ların Kuşadası Aşkı
Son iki yıl yıl caretta caretta yuvalarına ev sahipliği yapan Kuşadası sahilinde yeni bir caretta caretta yumurtlaması daha gerçekleşti.
 
Türkiye'de deniz kaplumbağaları yuvalama bölgeleri dışında, Caretta caretta cinsi İribaş bir Deniz Kaplumbağasının yuva yaptığı ilk kez 2012 yılında Kuşadası kıyılarında tespit edilmişti. 2013 yılında yine bir caretta Kuşadası'nın Dünyaca ünlü Kadınlar Denizi plajına yuva yaparak 98 yumurta bırakmış ve 91 adet yavru sağlıklı bir şekilde denizle buluşmuştu. Dün akşamda sevinçli olay gerçekleşti. Kuşadası Kadıkalesi Mahallesi sahil siteleri mevkiinde Sökem Sitesinin önüne gelen bir caretta yuva yaparak yumurtalarını bıraktı. Daha sonra yaşam alanı olan denize döndü.
 
Orman ve Su işleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Aydın Şube Müdürü Nihat Andaç, Kuşadası Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürü Erdinç Kutsal ve Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyelerinin işbirliğiyle, sahilde toplanan vatandaşlar kaplumbağanın yanından uzaklaştırıldı ve rahat bir şekilde yumurtalarını bırakması sağlandı. Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve Dalyan DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ile de görüştükten sonra, belediyenin katkılarıyla carettanın yuva yaptığı alan koruma bandıyla çevrildi. Yuva yanına yerli-yabancı misafirlerin kuluçka süresince bilgilendirilmesi için Türkçe-İngilizce bilgilendirme ve tanıtım tabelaları konuldu.
 
Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "45-60 gün arasında sürecek kuluçka süresince gerek tanıtım tabelalarıyla gerekse EKODOSD gönüllülerince, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapılacak. Tek yuva olmasına rağmen, turizmin yoğun olduğu bir bölgede olması dolayısıyla kuluçka süresince 20 bin ziyaretçiye bilgi verilmesi sağlanacak. Bu durum aynı zamanda Kuşadası'nın da tanıtımına büyük katkı yapacaktır. Yarının büyükleri olacak çocukların bu yaşta carettalar konusunda bilinçlenmesi, hem bu canlıların, hem de onların yaşam alanı olan denizlerin korunmasına yararı olacaktır. Yuva yerinin hemen arkasında 2. Konutlar ve turistik işletmelerin bulunması, alanda bulunan yüksek ışıkların yavru çıkışlarını etkileyecek olması nedeniyle, gönüllü nöbetleri oluşturularak, önceki yıllarda yapıldığı gibi yuva yerinden açılacak bir kanalla yavruların denizle buluşturulması sağlanacaktır. 2 yıldan bu yana yüzde 90'ın üzerinde başarı sağlayan Kuşadası yuvalarında, bu yılda aynı şekilde yüksek düzeyde başarı beklenmektedir" dedi. 
 
Caretta caretta'ların Kuşadası'nda başarılı bir yuvalama yapması için kamuoyundan destek isteyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Kuşadası'ndaki caretta yuvasına, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi Başkanlığı, EKODOSD ve alandaki vatandaşların işbirliğiyle daha ilk günden sahip çıkılmıştır. Kuluçka süresince yuva gözlemi yapılarak, gönüllü nöbetleri oluşturulup, yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaşması sağlanacaktır. Deniz ekosistemi için çok önemli olan Carettaların sayesinde, denizlerin temiz tutulması, kirletilmemesi ve bu canlıların korunması  konusunda yuva alanı çalışmalarıyla binlerce insana bilgilendirme yapılarak, farkındalık oluşturulacaktır" diye konuştu.
 
GEREKLİ ÖNLEMLER ALINIYOR
Bu arada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aydın Şube Müdürü Nihat Andaç, yaptığı açıklamada, caretta carettaların yoğun olarak Kuşadası sahiline yumurta bırakmaya devam ettiklerini belirterek, "Alanda ekiplerimizce yapılan incelemede caretta carettalar tarafından yumurta bırakıldığı tespit edilmiştir. Yumurta bırakılan alanın etrafı çevrilip koruma altına alınırken uyarı levhaları konulmuştur" dedi. Son 3 yıldır caretta carettaların Kuşadası sahillerinde görüldüğünü aktaran Andaç, bunun sevindirici olduğunu kaydederek, "Caretta carettalar yuvalarına 100-150 civarında yumurta bırakmış, bunlardan yaklaşık 80-90'ı yavru olarak dünyaya gelip denize kavuşmuştur. Deniz kaplumbağaları haziran ortalarından başlayarak temmuz sonuna kadar yumurta bırakmakta, bunlardan çıkan yavrular da eylül ayı sonuna kadar denize kavuşmaktadır. Bu süre zarfında yuvalarda olası tehditleri en aza indirgemek adına müdürlüğümüzce gerekli koruma tedbirleri alınmasının yanı sıra gönüllü çevreciler de geceleri nöbet tutarak destek vermektedir" dedi.