20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Celal Bayar Üniversitesi Nüfus ve Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi Kuruluyor

Celal Bayar Üniversitesi, ülkemizin son yıllardaki önemli bir sorununun çözümüne katkı sağlamak üzere harekete geçti. Ülkemizdeki istikrar, komşularımızdaki belirsizlik ve savaş ortamı, ülkemize ciddi bir göç dalgası ile sonuçlandı. Bu nedenle, bu problemin tespiti ve akademik çözüm önerilerinin getirilmesi son derece önem taşıyor.

İZMİR/STAR1 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Celal Bayar Üniversitesi Nüfus ve Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi  Kuruluyor

Bu amaçla kurulan CBÜ Nüfus ve Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi (NÜGAM), Üniversite Senatosu'nca onaylanarak YÖK'e gönderildi. Kurulması için YÖK’e gönderilen Sosyal Hizmetler Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (SAUM), Nüfus ve Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi (NÜGAM)’la birlikte, Celal Bayar Üniversitesi araştırma merkezlerinin sayısı 23’e çıkacak.

NÜGAM’ın, Türkiye ve yurtdışında nüfus, nüfus yapısı, nüfus hareketleri, nüfus değişimi, göç, göçmenler, mülteciler, diğer hareketli gruplar ve bunlarla bağlantılı ekonomik, demografik, psikolojik, yönetimsel, sağlık, sosyal hizmetler, eğitim, sosyolojik, coğrafi, tarihi, siyasi, hukuki, uluslararası ilişkiler ve stratejik alanlara yönelik araştırmalar, incelemeler, değerlendirmeler, eğitim programları yapmak üzere kurulduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, “NÜGAM,  Türkiye’de ve dünyada nüfus ve göç konularında konu ile ilgili olan aktörleri göz önüne alarak nüfus, göç ve göçmenlere yönelik araştırma, inceleme ve ilgili faaliyetleri hazırlayarak; bunları resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin faydasına sunacak” diye konuştu.

Prof. Dr. Pakdemirli, Merkezin Türkiye’de ve göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerdeki üniversite, nüfus ve göç araştırma merkezleri ile ortak sempozyum, kongre ve benzeri faaliyetler düzenleyeceğini; ilgili konularda Türkiye ve yurtdışındaki kamu kurum ve kuruluşları ile her derecedeki eğitim ve öğretim kurumlarına danışmanlık ve eğitim hizmetleri vereceğini dile getirdi.