20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Çevreci Başkandan Kum Zambaklarına Özel İlgi

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı'yı makamında ziyaret ederek Türkiye'de nadir olarak yetişen, nesli tehlike altında bulunan kum zambakları hakkında bilgilendirme yaptı ve bu önemli bitkinin korunması ile tanıtımlarına yönelik proje teklifinde bulundu.

İZMİR/STAR21 Ağustos 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Çevreci Başkandan Kum Zambaklarına Özel İlgi
Türkiye kıyılarında nadir olarak yetişen ve nesli tehlike altında bulunan Amaryllidaceae familyasına ait olan Pancratium maritimum cinsi doğal kum zambakların en çok yetiştiği alanlardan birinin Pamucak sahili olması nedeniyle EKODOSD bitkinin korunması ve tanıtımı için Başkan Bakıcı'yı ziyaret etti. Ziyarette ilgili bilgi alan Başkan Bakıcı ekipler ile birlikte kum zambaklarının bulunduğu Pamucak kumullarında incelemelerde bulundu.
 
Pamucak kıyı alanında bir koruma statüsü bulunmadığından kum zambaklarının tehdit altında olduğunu, insan faaliyetleri nedeniyle her geçen yıl azaldığını ve korunmasına yönelik birçok kuruma müracaat ettiklerini vurgulayan EKODOSD Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Sürücü bu anlamlı çalışma içinde Başkan Bakıcı'dan destek istedi. Başkan Bakıcı, "Nadir ve tehlike altında bulunan bu bitkinin korunması için biz de elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Yaz aylarında kumsalların üzerinde bembeyaz rengi ve hoş kokusuyla herkesin ilgisini çeken bu önemli bitkiyi korumanın yanı sıra aynı zamanda tanıtmakta istiyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve EKODOSD işbirliğiyle bu doğal zenginliğimizi gelecek nesillere ulaştırmak için gerekli koruma tedbirlerini hemen alacağız" dedi.
 
Kum zambaklarının dıştan gelen tehditlere karşı koruma önlemleri için, kendilerini korudukları doğal dikenlerin de korunması sağlanacak, bitkinin yoğun bulunduğu alanlarda denize ulaşım için yönlendirmeler yapılacak. Selçuk Belediyesi - EKODOSD işbirliğiyle, bölgede bulunan tesislerde kalan ve kamp yapan konuklara bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili önemli noktalarda Türkçe-İngilizce tanıtım panoları dikilecek ve bilgilendirme broşürleri yaptırılacak.