25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ciltteki kuruluk erken kırışıklık nedeni olabilir

Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde özellikle bayanlar için kuru cilt önemli bir sorun haline gelebiliyor. Ege Üniversitesi(EÜ) Ege Meslek Yüksekokulu Cilt Bakım ve Güzellik Programı Öğretim Görevlisi Muhlise Altunkaynak hanımlara kuru cilde karşı nemlendiriciyi ihmal etmemeleri tavsiyesinde bulundu.

İZMİR/STAR4 Aralık 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Ciltteki kuruluk erken kırışıklık nedeni olabilir
Cildin yumuşak ve dayanıklı olması için neme ihtiyacı olduğunu hatırlatan Öğr. Gör. Altunkaynak; "Kuru deri, stratum corneum tabakasının nem içeriğinin azalmasıdır. Sıcağa ve soğuğa maruz kalan ciltte su kaybı artar ve bu artış cildin kurumasına neden olur. Dönemsel kuruluk dendiğinde 'mevsimsel kaşıntı' olarak bilinen soğuğa bağlı pullanma akla gelir. Cilt kuruluğu herkeste görülebilir. Özellikle yaş ilerledikçe artar" şeklinde konuştu.

KURU CİLT ERKEN KIRIŞMAYA MÜSAİT
Kuru cildin, yeterli suyu barındıramayacağını ifade eden Öğr. Gör. Altunkaynak, "Bu durumda cilt gerilir, kaşınır, pul pul dökülür, çabuk kırışır, belli bir yaştan sonra hormon aktivitesinin azalmasıyla iyice kurulaşır, incelir. Kuru ciltte, yağ son derece sınırlıdır. Bu tip ciltler, yıkandıktan sonra gerilir, kolayca kızarır. Erken kırışmaya müsaittir. Cilt yüzeyindeki aşırı kuruluk, cildi bakterilere karşı koruyan asit mantonun dengesini bozar. Bu nedenle, kuru ciltler çok hassas olurlar" dedi.

NELER YAPILMALI?
Kış aylarında düşük neme bağlı olarak gelişen bu tablodan korunmak için mutlaka koruyucu nemlendiriciler kullanılması gerektiğini diye getiren Öğr. Gör. Altunkaynak; "Nemlendiriciler cildin su tutma kabiliyetini artırıcı özellikte olmalıdır. Uygun bir nemlendirici ve gece kremi kuru ciltleri rahatlatır. Özellikle, mineral veya kolajen benzeri ürünler, C-E vitaminleri, soya yağı, yeşil çay katkılı nemlendiriciler; kuru ciltler için idealdir. Öte yandan bol su içilmesi, sert sabun ve şampuanlardan sakınılması gerekir. Ayrıca mucizevî zeytinyağı da kuru ciltler için çok faydalıdır. Haftada 1-2 kez yüz ve vücuda rahatlıkla gözaltı dahil olmak üzere uygulanmalıdır, ciltte ki kepeklenmeyi, hassasiyeti giderir, besler ve iritasyonu engeller" diye konuştu.