24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Çocuk ihmali ve istismarında düşündüren tablo

8 Balkan ülkesi ile birlikte Türkiye'nin de katıldığı Avrupa Birliği Projesi BECAN (Çocuk İhmal ve İstismarına Yönelik Balkan Ülkeleri Epidemiyolojik Araştırması) sonuçları açıklandı. Araştırmaya dahil olan 7 bin 540 çocuktan yüzde 78.6'sının birden fazla istismara maruz kaldığını beyan etmesi, sorunun ciddiyetini ve acil çözüm beklediğini gözler önüne serdi.

İZMİR/STAR15 Ocak 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Çocuk ihmali ve istismarında düşündüren tablo
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün destek verdiği AAHD (Acil Ambulans Hekimleri Derneği) ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ortaklığında düzenlenen BECAN (Balkan Epidemiological Study on Child Abuse and Neglect) "Çocuk İhmal ve İstismarı Ulusal Konferansı" Ege Üniversitesi Muhittin Erel Amfisi'nde gerçekleştirildi.

Konferansa İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcıları Dr. Turhan Sofuoğlu ve Dr. Neşe Zeren Nohutçu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu, IOWA Üniversitesi'nden Prof. Dr. Resmiye Oral, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Betül Ulukol, Gazi Üniversitesi'nden ve aynı zamanda Çocuk İhmal ve İstismarı Derneği Başkanı Prof. Dr. Figen Şahin, Atina Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nden Prof. Dr. George Nikolaidis, İzmir'deki Üniversiteler ile Eğitim ve Araştırma Hastaneleri'nin Çocuk Koruma Proje sorumluları, hekimler ve diğer davetliler katıldı.

ARAŞTIRMA 40 AY SÜRDÜ
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapan ve aynı zamanda BECAN Koordinatörlüğünü yürüten Dr. Zeynep Sofuoğlu, 40 ay süren araştırmanın amaçları, yöntemi ve organizasyonu hakkında bilgiler verdi. İlk hedef olarak 11-13-16 yaşlarındaki okula devam eden çocuklarda, ikinci hedef olarak ise aynı yaş gruplarında okulu bırakmış çocuklarda çocuk istismarı haritasının ortaya çıkarılmasının amaçlandığını ifade etti. Araştırmada, UNICEF ve Çocukların İhmal ve İstismarının Önlenmesi Uluslararası Komisyonu (IPSCAN) tarafından geliştirilen anketlerin kullanıldığını söyledi.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 78.6'SI BİRDEN FAZLA İSTİSMARA MARUZ KALDIĞINI BEYAN ETTİ
Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan ve Bosna-Hersek'in de katıldığı Çocuk İhmal ve İstismarına Yönelik Balkan Ülkeleri Epidemiyolojik Araştırması'nın Türkiye sonuçları açıklandı. İzmir, Zonguldak ve Denizli illerinde 11-13-16 yaş gruplarına yönelik gerçekleştirilen araştırmada toplam 7 bin 540 çocuğa ulaşıldı. Çocukların yüzde 78.6'sı birden fazla istismara maruz kaldığını beyan etti. Diğer taraftan çocukların yüzde 70.4'ü psikolojik, yüzde 58.1 fiziksel istismara maruz kaldıklarını, yüzde 42.4'ü ise ihmale uğradıklarını belirtti. 16 yaş grubundaki çocuklar, en çok istismara uğrayan yaş grubu olarak dikkat çekti. Bu sonuçlar, çocuk ihmal ve istismarı sorununun ciddiyetini ve acil çözüm beklediğini gözler önüne serdi.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARINA DİKKAT ÇEKECEK
Araştırma sonuçlarının ayrıntılı bir şekilde değerlendirildiği "Çocuk İhmal ve İstismarı Ulusal Konferansı"nda söz alan proje yetkilileri ve BECAN koordinatörleri, araştırma sonucunda ortaya çıkan bilimsel verilerin, çocuk ihmal ve istismarı konusuna dikkat çekeceğini ve bundan sonraki çalışmalara da ışık tutacağını dile getirdiler.