23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Çocuklarda Diş Yaralanmaları

Özel CTG Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Ordotondi Uzmanı Doç. Dr. Gülay Vural, genellikle diş yaralanmalarının, dişlerin yerlerinden oynaması ya da çıkması, ağız dokularında yaralanmalar ve beyin sarsıntısı, basketbol, futbol gibi temas sporları yaparken düşme ve çarpmalar ya da trafik kazaları sonucunda meydana geldiğini söyledi.

İZMİR/STAR26 Temmuz 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Çocuklarda Diş Yaralanmaları
Doç. Dr. Vural, Özellikle diş yaralanmaları sonucu kırılan veya tamamen yerinden çıkan dişlerin doğru şekilde tedavi edilmemesi durumunda hem fonksiyonel hem de sosyal bir takım güçlüklere neden olduğunu söyledi.  
 
İLK 30 DAKİKA ÖNEMLİ
Diş yaralanması ya da kırılması durumunda tedaviye yardımcı olabileceğinden mümkünse kırılan diş parçası koruma altına alınmalıdır diyen Doç. Dr. Vural, “ Diş kırılması sonrası otuz dakika içinde diş hekimine başvurulması gerekir. Kırılan bölgede kanama varsa temiz gazlı bir bez ile kompres yapılmalıdır. Buna rağmen kanama on beş dakika içinde durmazsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir” dedi.
 
KIRIK DİŞ TEDAVİSİ 
Kırık diş tedavisi hakkında bilgiler veren Özel CTG Ağız v Diş Sağlığı Merkezi Ordotondi Uzmanı Doç. Dr. Gülay Vural, şunlar söyledi: “Kırık, dişin sadece mine ve dentin tabakasında meydana gelmiş olabilir. Bu durumda kırık bölge kompozit dolgu ile ( estetik dolgu ) ile restore edilir veya çok geniş bir alan ise kuron ( kaplama ) yapılması gerekebilir. 
Kırık sonucu dişin siniri açığa çıkmışsa kanal tedavisi yapılır ve kırık bölgesi estetik dolgu veya kuron yöntemlerden biri ile restore edilir. Dişle birlikte kökü kırılmış ise; eğer bu durum süt dişlerinde meydana gelmişse diş çekilir ve yerine yer tutucu yapılması gereklidir. Aksi taktirde komşu dişler çekim boşluğuna kayar ve ileride sürecek olan sürekli dişe yer kalmaz, sonuçta ortodontik bozukluklar ( dişlerde çarpıklık ) meydana gelir. Fakat kırık sürekli dişlerde meydana gelmişse ve Kökün 1/3 den fazlası kırılmışsa veya dikine bir kök kırığı mevcutsa diş çekilir. Ancak 1/3 den azı kırılmışsa tedavi edilebilir.”
 
KIRILMALARA KARŞI TRAVMALARA DİKKAT
Çocukların çok hareketli oldukları için süt ve daimi dişlerde travmaların sık rastlanan bir durum olduğunu belirten Doç. Dr. Vural, “Ebeveynlerin düşme çarpma gibi dişlerde travmaya neden olabilecek olaylara karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Özellikle diş yaralanmaları sonucu kırılan veya tamamen yerinden çıkan dişlerin doğru şekilde tedavi edilmemesi durumun da, ilerleyen yaşlarda hem fonksiyonel hem de sosyal bir takım güçlüklere neden olabilir” şeklinde konuştu.
 
 
 
AĞIZ KORUYUCULAR KULLANILMALI
Ağız koruyucu apareyler özellikle basketbol, voleybol gibi top ile oynanan sporları yapan çocuklarda düşme veya top çarpması sonucu özellikle ön dişlerde meydana gelebilecek kırılmaları engellemek amacıyla kullanıldığını ve bunların kullanılması konusunda tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Gülay Vural, “ Ortalama 3 mm kalınlığında plastikten yapılır ve özellikle ön dişleri örter, böylece herhangi bir darbe geldiğinde kuvvetlerin dişlere iletilmesini engelleyerek dişlerin aynı zamanda da çene kemiklerinin kırılmasını önler. Çocukların sevmesi için çeşitli renklerde veya şeffaf yapılabilir. Hekiminiz, çocuğunuzu Ağız Koruyucuları kullanımı konusunda bilgilendirecek ve en doğru şekilde teşvik edecektir” diye konuştu. 
 
YERİNDEN ÇIKAN DİŞİ KAYBETMEYİN
Yerindne çıkan dişin kaybedilmemesi ve hemen diş hekimine başvurulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Vural, “Böyle bir durumda yerinden çıkan diş bulunmalıdır. Bulunan diş kuron (taç) bölgesinden tutulmalıdır. Dişi kök kısmından tutmak buradaki dokuların daha fazla hasar görmesine sebep olabilir. Dişin kök kısmındaki dokuların fazla hasar görmesi durumunda dişin yuvasına tutunması mümkün. Tüm çocuklarımıza ve ailelere hem Ağız ve Diş Sağlığı koruyucu önemlerini hem de düzenli Diş Hekimi ziyaretlerini ihmal etmemelerini öneriyorum” ifadelerinde bulundu.