26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Çoçukların Genetiği Anne Babaların Elinde

Doç. Dr. Ergenoğlu, “Kadınlarda sağlıklı bireyler olarak tutum ve davranışlarını iyileştirmeyi, bu süreçte yer alan tüm kadınların sağlıklı gebelik geçirmelerini sağlamayı ve daha önceki kötü gebeliğin sonuçlarından hareket ederek sonraki gebeliğin risklerini azaltmak için önlemler almayı amaçlıyoruz’’ dedi.

Gamze Dinler-Buket Akay-Gökçe Kördiş19 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Çoçukların Genetiği Anne Babaların Elinde

Ege Üniversitesi 1. Ulusal Kadın Hastalıkları ve Ana Çocuk Sağlığı Kongresi kapsamında “Prekonsepsiyonel Bakım’’ konulu panel Muhiddin Erel Amfisi’nde yapıldı. Panelde konuşan Doç. Dr. Erbil, “Birer taşıyıcı olarak ebeveynlerin çocuklarında genetik yolla geçen hastalıkların görülme olasılığı oldukça fazladır’’ dedi.

 

Prof. Dr. Hülya Okumuş ve Doç. Dr. Özgür Yeniel başkanlığında gerçekleştirilen panelde Doç. Dr. Mete Ergenoğlu, Prof. Dr. Anayit Coşkun ve Doç. Dr. Nilüfer Erbil konuşma yaptı.

“SAĞLIKLI GEBELİK GEÇİRMELERİNİ AMAÇLIYORUZ’’

“Prekonsepsiyonel İzlemde Güncel Bilgiler’’ adlı sunumu kapsamında prekonsepsiyonel bakımın tarihçesine de değinen Doç. Dr. Ergenoğlu, “Kadınlarda sağlıklı bireyler olarak tutum ve davranışlarını iyileştirmeyi, bu süreçte yer alan tüm kadınların sağlıklı gebelik geçirmelerini sağlamayı ve daha önceki kötü gebeliğin sonuçlarından hareket ederek sonraki gebeliğin risklerini azaltmak için önlemler almayı amaçlıyoruz’’ diye konuştu.

“KONUYLA İLGİLİ UYGULAMALAR YETERSİZ’’

“Prekonsepsiyonel Danışmanlığın Kadın Yaşamındaki Önemi’’ adlı sunumu yapan Prof. Dr. Coşkun, “Prekonsepsiyonel bakımı daha çok geleneksel yaklaşım ile anne ve fetüsü oluşturan fiziksel, tıbbi, psiko-sosyal durumları gebelikten önce saptayarak ve danışmanlık göstererek bir takım çözümler üretme esasına dayanan koruyucu bir ivme olarak nitelendiriyoruz’’ dedi. Prof.

Dr. Coşkun, konuşmasında konuyla ilgili dünya genelinde çok fazla araştırmalar yapıldığını ancak uygulamaların yeterli olmadığını vurguladı.

“Genetik Danışmanlık ve Hemşirenin Rolü’’ adlı sunumu gerçekleştiren Doç. Dr Erbil, “Birer taşıyıcı olarak ebeveynlerin çocuklarında genetik yolla geçen hastalıkların görülme olasılığı oldukça fazladır’’ dedi. Ayrıca genetik hastalıklar ile gebeliğin erken dönemlerinde prekonsepsiyonel bakım ve alınan önlemlerle oluşabilecek hasarların önemli ölçüde azaltılabileceğini vurguladı.