20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Denizli Büyükşehir'in Hedefi 'Önce Sağlık'

Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) Genel Müdürlüğü, vatandaşların daha sağlıklı su tüketimi için büyükşehir bünyesine geçen kent genelindeki 637 içme suyu deposunda inceleme başlattı.

İZMİR/STAR18 Eylül 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Denizli Büyükşehir'in Hedefi 'Önce Sağlık'
İçme suyu depolarındaki en büyük eksikliğin arızalı klorlama cihazı, güvenlik, bakım ve tadilat gereken yapılar ve çevre temizliği olduğu tespit edilirken, DESKİ depoları daha güvenli ve sağlıklı hale getirmek için özel ekip kurdu.
 
Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ, özellikle mahalle statüsüne dönüşen yerleşim yerlerindeki içme suyu depolarını mercek altına aldı. Kent merkezi dışında bulunan 610 içme suyu deposu için bakım, onarım ve klorlama cihazı konusunda çalışma başlatan DESKİ Genel Müdürlüğü İçmesuyu Daire Başkanlığı, ilk etapta 13 ilçede 39 içme suyu deposunu inceledi. Yapılan incelemelerde, arızalı olduğu tespit edilen 18 içme suyu deposundaki klorlama cihazları aktif hale getirildi.Bunların dışında Denizli genelindeki 11 içme suyu deposunun tamamen kullanılamaz hale geldiği tespit edilirken, vatandaşların daha sağlıklı içme suyuna ulaşması için hepsinin yenilenmesi kararlaştırıldı. 2011 yılında "En sağlıklı şehir" unvanı alan Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin içme suyu depolarındaki öncelikli hedefinin insan sağlığı olduğu ifade edilirken, DESKİ'nin bu konuda her türlü önlemi aldığı kaydedildi.
 
GÜVENLİK EN ÜST SEVİYEDE OLACAK 
Vatandaşların daha sağlıklı su tüketmesi için DESKİ'nin içme suyu depolarını daha önce Denizli Belediyesi'nde yapıldığı gibi, özel dezenfektanlarla temizleyip, düzenli olarak klorlayacağı kaydedildi. İçme suyu depolarında  klorlama işleminin yalnızca eğitimli personel tarafından yapılması amacıyla sadece içme suyu klorlama ve depo kontrolleri için 34 kişilik özel bir birim oluşturan DESKİ, personele gerekli eğitimi vererek, araç ve diğer profesyonel ekipmanları eksiksiz olarak sağladı. Denizli, büyükşehir statüsüne kavuşmadan önce köylerdeki içme suyu depolarının klorlanmasının muhtarlar tarafından yapıldığı kaydedilirken, muhtarların iş yoğunluğu nedeniyle klorlama işlemlerinin yeterince takip edilmediği tespit edildi. Düzenli ve dozunda klorlama yapılmamasından dolayı hastalık risklerinin ortaya çıkabildiği bildirilirken, DESKİ ile birlikte bu konudaki tüm eksikliklerin artık geçmişte kaldığına işaret edildi.Öte yandan toplam 120 yeni klorlama cihazının ihtiyaç duyulan depolara monte edileceği, her ilçe için özel olarak kurulan ekibin içme suyu deposu ve klorlama konusunu 24 saat kesintisiz olarak takip edileceği açıklandı.
 
"ÖNCELİĞİMİZ ÇEVRE VE İNSAN"
 
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, göreve geldikleri 2004 yılından beri önceliklerinin, "çevre ve insan" olduğunu vurguladı. Denizli'nin Türkiye'nin "En Çevreci Belediyesi" ve "En Sağlıklı Şehri" seçilmesinin bir tesadüf olmadığına dikkati çeken Başkan Zolan, "Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak geleceğe yatırım yapıyoruz. Çevre ve insan sağlığı bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Son 10 yıldır yapılan, 'Bağırsak Deresi ıslahı, atık su arıtma tesisi, katı atık depolama tesisi, yeşil alanlar, doğalgaz' ve yüzlerce projemiz bizim çevre ve insan sağlığına verdiğimiz önemi göstermektedir. Bu şehir, bu ülke, bu dünya bizlere emanet. Geleceğimize daha sağlıklı bir dünya bırakmak için aynı güç ve azimle çalışmaya devam edeceğiz" dedi. 
 
İçme suyu depolarının daha sağlıklı ve güvenli olması için gayret gösteren Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Mahmud Güngör ve ekibine teşekkür eden Başkan Zolan, 30 Mart'ın ardından kent geneline yayılan hizmetlerin artarak süreceğini sözlerine ekledi.