25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Denizli Tripolis Antik Kenti ayağa kalkıyor

Hierapolis ve Laodikya Antik Kentlerinden sonra Denizli'nin önemli tarihi zenginliğine sahip olan Tripolis Antik Kenti, hızlandırılan kazı çalışmalarıyla birlikte gün yüzüne çıkmaya başladı.

MURAT ACAR 28 Kasım 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Denizli Tripolis Antik Kenti ayağa kalkıyor
Buldan İlçesi Yenicekent beldesi sınırları içinde yer alan Pamukkale'ye yarım saat uzaklıktaki bir yamaca kurulan Tripolis'in, erozyondan dolayı toprak altında kaldığı için çevredeki en sağlam antik kentlerden biri olduğu belirtiliyor. Denizli Valiliği, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Buldan Kaymakamlığı, Yenicekent Belediyesi ve TÜRSAB tarafından desteklenen kazıda, altı aylık sürede iki giriş kapısı, bir kapalı bir açık Antik pazar yeri ile ana caddesi ve bazı yolları açıldı. 12 ay kazı çalışmasının yapılacağı yerin, bir yıl sonra turistlere hediyelik eşya satılabilecek hale getirilebileceği ifade ediliyor.

Vali Abdülkadir Demir beraberinde Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, oda başkanları ve gazeteciler ile birlikte Tripolis Antik Kentinde incelemelerde bulundu. Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman'dan kazı çalışmaları hakkında bilgiler alan Vali Demir ve beraberindeki heyet, yeni bulunan kapalı ve açık antik pazar yeri, şehrin giriş yolu ve şehrin önemli caddelerinde incelemelerde bulundular.

Burada açıklamalarda bulunan Vali Abdülkadir Demir, antik kentin tarihinin 2000 yıl önceye dayandığını ve bölgedeki üç önemli kentten biri olduğunu söyledi. Antik kentte değişik üniversiteler tarafından kısa süreli çalışmalar yapıldığını ancak yapılan bu kazı çalışmalarından verim alınamadığını söyleyen Vali Demir, "Gördüğünüz gibi bu kazıya başlandığında burada sahip olduğumuz pek çok değerden haberimiz yoktu. Altı ay sonra ki ziyaretimizde açık ve kapalı antik pazar yeri bulunmuş ve yollar tamamen ortaya çıkmıştır. Yapılan kazı çalışmaları kış döneminde de hiç durmayacak. Şu ana kadar Kültür Turizm Müdürlüğümüz, İl Özel İdaremiz ve Toplum Yararına Çalıştırma Kapsamında harcanan ödenek 336 bin TL. Bu konuda ödenekle ilgili biz hiçbir sıkıntımız ve sınırlamamız yok. Sahip olduğumuz bu tür Antik Kentleri çok kısa süre içerisinde ayağa kaldırmak zorundayız" dedi.

Gelecek yıl Tripolis Antik Kentinin turizme kazandırılmasının planlandığını vurgulayan Vali Demir, "Burada çalışma yapan hocalarımızın asıl hedefi önümüzdeki yıl antik çağda yani 2000 yıl önce burada kapalı antik pazar olarak kullanılan alanı açarak turizmin hizmetine sunmak" dedi.

Bilim adamlarının verdiği bilgiye göre Tripolis'in en büyük şansının erozyonlarla toprak altında kalması olduğunu belirten Vali Demir, "Toprağın altını açtığınızda çok sağlam ve sanki bugün yapılmış gibi bir yapıyla karşılaşıyorsunuz. O dönemin model kentlerinden bir tanesini görebiliyorsunuz." diye konuştu.