5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

DOÇEV'den 30 kuş yuvası

Doğa ve Çevre Vakfı Başkanı İsmet Abalıoğlu, 'İsmet Abalıoğlu Ormanlığı'nda, yaptırdığı kuş yuvalarını, kuşların üreme ve barınma ortamlarına destek amacıyla ağaçlara astı.

MURAT ACAR3 Mart 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
DOÇEV'den 30 kuş yuvası
DOÇEV, Gümüşler Mahallesi'nde oluşturduğu DOÇEV-İsmet Abalıoğlu Ormanı'nda kuşlara yuva bırakmak için bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinliğe katılan DOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Abalıoğlu, DOÇEV çalışanları ve basın mensupları katıldı. Geniş bir ormanlık alanda yıllar önce dikilen ağaçların arasındaki etkinlikte, DOÇEV çalışanları ağaçlara kuş yuvaları asarak, kuşların bu yuvalarda üremelerini ve bu sayede ekosistemin doğru işlemesini amaçlıyor.

Doğa ve Çevre Vakfı Başkanı İsmet Abalıoğlu, tüm canlı ve cansız varlıklar doğal dengenin önemli bir unsuru olduğunu belirterek, "Besin zinciri yoluyla üreme dengesi sağlayarak, sağlıklı bir ekosistemin oluşmasına katkı sağlarlar. Hatta bir canlı, başka bir canlının üremesine vesile olabilmektedir. Ardıç kuşu ve ardıç ağacı güzel bir örnektir. Bilindiği gibi ardıç kuşu adını aldığı ardıç ağacının tohumları ile beslenir. Ardıç ağacı ise, Ardıç kuşunun dışkılama yoluyla doğaya bıraktığı tohumlardan üremektedir. Kuşlar, sağlıklı bir ekosistemin en önemli göstergeleridir. Böcek, yaprak biti, sinek gibi popülasyon patlaması yapabilen türler üzerinde biyolojik baskı unsuru oluşturan canlılardır. Çok oburdurlar, bir sığırcık kuşunun yavrulama döneminde günde 400 böcek tükettiği öngörülmektedir. Ne yazık ki son yıllarda yaşam alanlarının bozulması ve daralması, kirlenme, aşırı ve usulsüz avlanmalarla birçok kuş türü yok olmaktadır. Kuşlar yuvalarını, genellikle yaşlı ağaçların kovuklarına, kayalıklardaki oyuklara, sulak alanlardaki sazlıklara yaparlar. Yeni ağaçlandırma sahalarında, park ve yeşil alanlarda bu tür ortamlar yetersiz olup, bu alanların kuş yuvaları ile desteklenmesi, kuşların varlıklarını sürdürebilmelerine katkı sağlar" dedi.

İşadamı Abalıoğlu, 176 dönümlük ağaçlandırma sahasına 30 kuş yuvası astıklarını söyledi. Abalıoğlu, "Kuş yuvaları; kuluçka döneminde yumurtaları, yavrulama sonrası da yavruları diğer canlılarından ve doğal etkenlerden koruyan bir üründür. Yuvalar genellikle ahşap olup, tüneme çubuğu ve kuşların büyüklüğüne göre değişik ebatlarda giriş deliği bulunmaktadır. Alt kısımdaki delikleri su birikmesini ve nem oluşmasını engeller" diye konuştu.

Doğa ve Çevre Vakfı Başkanı İsmet Abalıoğlu, Denizli basın çalışanlarıyla birlikte kuş yuvalarını astıktan sonra, birlikte "İlkbahara merhaba" pikniği yaptı.