25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Dünya Mirası Bergama 'Büyüteç' Altında

Dünyanın 999'uncu, Türkiye'nin 13'üncü, İzmir'in ise ilk UNESCO Dünya Mirası olan Bergama'nın kültür turizmindeki geleceği düzenlenen toplantı ile masaya yatırıldı.

İZMİR/ STAR22 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Dünya Mirası Bergama 'Büyüteç' Altında
  Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen "Dünya Mirası  Bergama" konulu toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz  Kocaoğlu, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile konuşmacı olarak  UNESCO Milli Komisyonu Başkan Yardımcısı Gürcan Türkoğlu ve Bergama  Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi Başkanı Yaşargül Ekinci  Danışan katıldı. 
  Zengin tarihi ile İzmir'in önemli merkezlerinden biri olan Bergama'nın  tüm değerlerinin gözler önüne serildiği toplantının açılışı  konuşmasını yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, Bergama'nın 999. olarak  UNESCO'nun dünya mirası listesine girmesinin son derece sevindirici  olduğunu belirterek,"Arkasından Efes'in ve Foça'nın da bu listeye  girmesi çok önemli. Tarihimizi, geçmişimizi koruyup dünya insanlığına  sunmak gibi çok ulvi bir görevin peşinde koşuyoruz" dedi.
  Konuşmasında tarih bilincinin yeni yeni oturup gelişmeye başladığına  vurgu yapan Başkan Kocaoğlu, "Kalkınma, tarihine ve kültürüne sanatına  sahip çıkmadan sürdürülebilir bir şey değil. Biz yerelde kalkınma  şemsiyesi altında bütün sektörlerimizde kalkınmayı hedefliyoruz.  Sanayiye, ticarete destek verdiğimiz kadar tarıma daha çok destek  veriyoruz. Ören yerlerimize destek veriyoruz. İzmir hizmet ve turizm  sektöründe hak ettiğinin çok çok altında olduğunu biliyoruz. Burada  çok büyük bir potansiyel var ve büyük bir sıçrama yaptığımız zaman,  İzmir'in önemli bir gelişme ve kalkınma hamlesiyle vatandaşların gelir  seviyesini yükseltme hamlesini birlikte getireceğimize inanıyoruz"  şeklinde konuştu.
  KALKINMANIN FORMÜLÜ
  15 gün önce Foça'da, tarihi kent duvarlarının restorasyonu için bir  tören gerçekleştirdiklerini, geçtiğimiz hafta da Seferihisar  Kaleiçi'ndeki evleri aslına uygun olarak yenileyerek turizmin  hizmetine sunduklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Kadifekale'de,  Agora'da, Roma antik tiyatrosunda çok ciddi çalışmalar yaptık. Foça  kazılarına her ay 85 bin TL destek veriyoruz. Kadifekale, Agora ve  tiyatro yerinin kamulaştırmasının İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne  maliyeti 350 milyon TL'dir. Hep birlikte, başta merkezi hükümet olmak  üzere elimizi taşın altına koymak zorundayız. Bu değerleri gün ışığına  çıkartabilirsek, ancak o zaman hak ettiğimiz yere gelebileceğiz. Yani  kalkınıp güçleneceğiz. Herkes, her yerel yönetici kentini, halkını  nasıl kalkındıracağının formülünü bulmak zorundadır. O formül de  bölgenin zenginliklerini gün ışığına çıkartmak ve o zenginliklerin  tozunu alıp bugüne getirip güçlendirmekte yatmaktadır. İzmir  Büyükşehir Belediyesi bunu yapmaya hazırdır. Bu kent kalkınacaktır"  diye konuştu.
  "TURİZME İVME KAZANDIRACAĞIZ"
  Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise UNESCO adaylığının çok  heyecanlı geçtiğini belirterek şu bilgileri verdi:  "Sürecimiz 2010 yılında çalışmaya başladı. 2011 Nisan ayında geçici  listeye girdik. 22 Haziran 2014'te de kalıcı listeye alındık. Böylece  Türkiye açısından yeni bir heyecanı da başlatmış olduk. Bergama İzmir  için bu konuda bir ilk. Şimdi bizden sonra Efes gelecek. Gelecek yıl  onların dosyası tartışılacak. İzmir'in kuzeyinde ve güneyinde iki tane  önemli dünya mirası noktası olacak. Üstelik geçici listede olan Foça  ve Ödemiş Birgi'nin de bir kaç yıl içinde UNESCO listesine girmesi  olasılığıyla birlikte, İzmir gerçekten kültür turizmi açısından çok  önemli bir ivme kazanacak."
  PARŞÖMENİN ANA VATANI
  Toplantıda konuşan Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetim  Başkanı Yaşargül Ekinci Danışan, Bergama'nın evrensel değerlerine  vurgu yaparak, "Şu ana kadar bir başarı var ama sorumluluklarımız  devam ediyor. İnsanlık adına korunması gereken bir ünvan kazandığınız  zaman, sadece tarihi değerleri değil evrensel değerlerimizi de  anlatmamız gerekiyor" dedi.    
  Bergama'nın tarihini tek tek anlatan Danışan, perşömen kağıdının da  Bergama'da icat edildiğini bu sayede kültürel mirasların kitaplar  yoluyla bir sonraki nesle aktarmanın yolunun açıldığını vurguladı.  UNESCO listesine girmenin sadece bir amaç olmadığını aynı zamanda bir  araç olduğunun altını çizen Danışan, "Asıl önemli olan, buranın nasıl  korunup gelecek nesillere aktarılacağı ve bu varlıklarla Bergama'nın  nasıl kalkındırılacağıdır" şeklinde konuştu. 
  "ASIL İŞİMİZ YENİ BAŞLIYOR"
  UNESCO Milli Komisyonu Başkan Yardımcısı Gürcan Türkoğlu da, "UNESCO  her sene dünyadan bir kaç yeri, uzun ve ince bir çalışma sonucu dünya  mirasına alıyor. Bu yerlerin seçiminde titizlik gösteriliyor ve  sancılı bir süreç. Bu Bergama için büyük bir başarı. Özellikle  bölgede yaşayan halkın ve kurumların dünya mirasının ne olduğunu,  nasıl korunması gerektiğini ve ortak akıl çerçevesinde neler  yapılabileceğini artık çok iyi bilmesi gerekiyor" dedi.
  TÜRSAB Genel Müdürü Hakan Himmetoğlu ise UNESCO daimi listesinde  Türkiye'nin 13 adet varlığı olduğunu söyleyerek, "Aslında bizim tam  olarak 12 bin 32 adet arkeolojik sit alanımız var. UNESCO'nun bu  anlamda çok işi var. Bergama'da 53 sit, 567 adet de kültür alanımız  var. Çok şükür bu çalışmalar sonuç verdi ve daimi listeye girdik. Ama  aslında işimiz yeni başlıyor. Nitelikli yatak arzının bulunması  birinci koşul. Bakanlık belgeli iki tesis 255 yatağımız var. Arzın bu  kadar kısıtlı olduğu bir yerde artırmak gerekir. Ulaşım imkanları  önemli. Deniz yolu ve hava yolu ile gelen ziyaretçi sayımızda biraz  düşüş var. Önümüzdeki yıl bir atılım yılı olabilir" dedi.
  İZMİR'İN İLK UNESCO DÜNYA MİRASI
  İzmir'in önemli ilçelerinden olan Bergama'nın adı, antik dönemdeki  ismi olan Pergamon'dan geliyor. İlk çağda muhteşem abideleriyle büyük  bir şehir ve aynı adı taşıyan krallığın merkezi olmasının yanı sıra  Ortaçağ'ın önemli stratejik kenti, Karesioğullarının ikinci başkenti  ve son olarak Osmanlı İmparatorluğunun önemli merkezlerinden biri  olarak öne çıktı. Bergama'nın merkez ve çevresinde Arkaik, Helenistik,  Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait önemli tarihi  alanlar bulunuyor. Bunların en önemlileri Akropol, Asklepion,  Allionai, Kızılavlu, Zeus Sunağı (1887 yılında Almanya'ya kaçırıldı),  Roma Tiyatrosu (halk arasında amfitiyatro olarak biliniyor),  tümülüsler, hanlar, hamamlar, camiler, köprüler, türbeler ve çeşmeler.  Arkeolojik kazılarda çıkarılan insanlığın kültür mirası olan birçok  eser halen Bergama Müzesi'nde sergileniyor.