19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Erbakır ABD'ye Fabrika Kuracak

Ekonomist Dergisi'nin Ekonomi Bakanlığı işbirliği ile analiz ettiği 'Anadolu'nun en büyük 500 şirketi araştırmasında' ilk sırada yer alan Denizli firması Erbakır Eloktrolitik Bakır Mamülleri A.Ş., Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) fabrika kurma kararı aldı.

MURAT ACAR10 Ekim 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Erbakır ABD'ye Fabrika Kuracak
Ekonomist Dergisi'nin Ekonomi Bakanlığı işbirliği ile analiz ettiği 'Anadolu'nun en büyük 500 şirketi araştırmasında' ilk sırada yer alan Denizli firması Erbakır Eloktrolitik Bakır Mamülleri A.Ş., Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) fabrika kurma kararı aldı. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu, "ABD ile AB arasında serbest ticaret anlaşması yapılacak. Bu anlaşma Türkiye gibi ülkelerin ihracatçıları için felaket anlamına geliyor. Yılda 100 milyon dolar ihracat yaptığımız ABD'ye firmamız 2014 yılı içinde fabrika kuracak. ABD pazarını kaybetmemek için üretimimizi bu ülkede gerçekleştireceğiz" dedi.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Anadolu'nun en büyük şirketi seçilen Erbakır Eloktrolitik Bakır Mamülleri A.Ş.'ye giderek Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu'na başarı plaketi verdi. Ali Abalıoğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri İsmet Abalıoğlu, Müjdat Keçeci, Oğuz Abalıoğlu ve Cafer Sadık Abalıoğlu'nu kutlayan Vali Demir, "Geçen yıl 1 milyar 300 milyon TL ciro yapan, 2013 yılı sonunda 2 milyar 500 milyon TL ciro hedefleyen Erbakır firması Denizli'nin gururu oldu" diye konuştu.

Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu da, 2012 yılında 363 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yılın ilk 7 ayında 200 milyon dolar ihracat yaptıklarını belirterek "Bizim en önemli pazarımız ABD. Bu ülkeye yılda 100 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. NASA bile tüm elektronik kablo ve diğer tel mamüllerini bizden alıyor. Bu pazarı kaybetme endişesine karşı ABD'ye fabrika kurma kararı aldık. ABD ile Avrupa Birliği serbest ticaret anlaşması yapacak. Bu Türk ihracatçıları için felaket anlamına geliyor. Bu anlaşma yapıldıktan sonra sattığımız her üründen vergi alınacak. Biz de, ABD'ye fabrika yaparak, hem bu ülkedeki pazarımızı koruyacağız hem iyi bir tedbir almış olacağız" diye konuştu.

Hükümetin ABD ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasına karşı acilen tedbir alması gerektiğini vurgulayan Ali Abalıoğlu "Her ihracat yapan firma ABD'ye fabrika yapamaz. Bu ulusal bir sorun. Türkiye ya AB ile ya da ABD ile serbest ticaret anlaşması yapmalıdır. Bu kolay olmayacak ama hükümet son derece kararlı bir şekilde mücadele etmelidir" ifadelerini kullandı.