16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

ETİK Başkanı İşler: ''İzmir'i Dünya Kenti Yapmak İstiyoruz''

Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu tarafından Turizm Haftası kapsamında 'Türkiye, İzmir ve Foça Turizmi: 2013 Değerlendirmesi ve Gelecekten Beklentiler' konulu panel düzenlendi.

İZMİR/STAR19 Nisan 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
ETİK Başkanı İşler: ''İzmir'i Dünya Kenti Yapmak İstiyoruz''
İzmir ve Foça turizminin canlandırılması için yapılması gerekenlerin tartışıldığı panelde konuşan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, "Böylesi bir haftada turizm sorunlarını dile getirerek İzmir'in turizm potansiyelinin farkındalığını yaratmak ve İzmir'in bir dünya kenti olması yolunda gelişimine katkı sunmak istiyoruz" dedi.

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler'in konuşmacı olarak katıldığı panele, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yaparel, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Dokuz Eylül Üniversitesi Mali İşler Koordinatörü Prof. Dr. Alp Timur, Ege Turizm Derneği Başkanı Önder Kayın, Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Avşar Kurgun ile çok sayıda öğrenci ve Foça halkı katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Mali İşler Koordinatörü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Seferihisar Fevziye Hepkon Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Alp Timur'un moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. Panele, ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler'in yanı sıra, Reha Midilli Foça Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kozak, Edutus College Üniversitesi (Macaristan) Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tibor Sandor ve Foça Turizmciler, Yatırımcılar ve Esnaf Derneği Başkanı Işıl Dirim Kavitaş konuşmacı olarak katıldı.

"İZMİR'İ DÜNYA KENTİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ"
Panelde turizm sektörü ve İzmir turizmi hakkında önemli açıklamalarda bulunan ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir'i bir dünya kenti haline getirmek için sektör olarak yoğun çabalarının olduğunu kaydetti. İşler, "Ülkemizde cari açığın yüzde 25'ini, ihracatın ise yüzde 20'sini karşılayan turizm sektörü, en az yatırımla en fazla istihdamın sağlandığı sektör olarak göze çarpıyor. Sektör bu bakımdan bulunduğu bölgelere müthiş bir katma değer sunmaktadır. Bu noktada bizler sektörün içinde olan, elini taşın altına koyan turizm gönüllüleri olarak bulunduğumuz bölgede turizmi geliştirebilmek adına büyük gayret içerisindeyiz. Böylesi bir haftada turizm sorunlarını dile getirerek İzmir'in turizm potansiyelinin algıda seçiciliğini yaratmak ve İzmir'in bir dünya kenti olması yolunda gelişimine katkı sunmaktayız. İzmir'i ve Ege'yi, Türkiye'nin sayılı bir destinasyon bölgesi haline getirmek istiyoruz" dedi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMİ YAKALAMALIYIZ"
Turizmde çeşitliliğinin önemine değinen İşler, "Turisti sadece vermiş olduğumuz kaliteli konaklama hizmeti ya da iyi tesis çekmiyor. Sürdürülebilir bir turizm yakalayabilmemiz için, 'return guest' dediğimiz geri dönen turisti yakalayabilmemiz için muhakkak tesislerin dışında çekim ve cazibe güçleri oluşturmalıyız. Kültürel miraslarımızı ve UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmış tarihi yerlerimizle birlikte hem Antik çağdan hem modern yapıda olan bir takım yeni mimari inşaatların üretilmesi gerekiyor. Turistin şehre bütünleşmesini bu şekilde sağlayabiliriz. Mimarinin yanı sıra yaşam tarzı, gastronomi gibi unsurlarla ve şehir ışıklandırmalarıyla da uyum yakalanabilir" diye konuştu.

"FOÇA 2023 TURİZM HEDEFİNİN NERESİNDE?"
Foça turizminin geliştirilmesi yönünde önerilerini de sıralayan İşler, "Turizmde 2023 hedefleri ortaya konulurken 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelirden söz ediliyor. O zaman Foça bunun neresinde olacak? Foça'ya enerji hattına kurban olacak. Ya da turizm ile geleceğini kurtaracak. Foçalılar doğanın kirlenmesine karşı turizmi bir kalkan gibi kullanma şansına sahiptirler. Bunun içinde Foça turizm alanı ilan edilmeli ve çok ciddi tahsisli turizm tesislerinin olması gereklidir" şeklinde konuştu.

İşler ayrıca panel konuşması sırasında, ETİK Arge biriminin çalışmalarıyla hazırlanan İzmir Turizm Raporundan katılımcılara bilgiler aktardı. Panel Soru ve cevap bölümünden sonra müzik eşliğinde kokteyl verilerek sona erdi.