26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Gençlerin Meleği EGİAD

Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği girişimcilik çalışmalarını yeni bir boyuta taşıyan Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), gençlerin istihdamı ve girişimcilik kültürünü kazanması amacıyla Melek Yatırımcılık Ağı'nı İzmir'de ilk kez hayata geçirdi.

İZMİR/STAR9 Ekim 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Gençlerin Meleği EGİAD
Üniversiteli gençleri girişimcilik konusunda motive etmeyi, onların girişim fikirlerine finansman olanakları yaratmayı, Türkiye'de ve Dünyadaki yatırımcılarla bir araya getirmeyi planlayan EGİAD, bu alanda İzmir'deki Üniversitelerle işbirliği protokolü imzalayarak yine bir ilki gerçekleştirdi.

Önceki gün EGİAD Ofisi'nde düzenlenen protokol törenine EGİAD Başkanı Seda Kaya, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Seyfullah Çevik, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tunçdan Baltacıoğlu, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Barkan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Atilla Silkü, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tanyeri ve İzmir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tuncay Ege katıldı.

GENÇ İŞSİZLİĞE DİKKAT
Yaptığı konuşmada, dernek olarak girişimcilik bilincinin ve kültürünün yayılması için çalıştıklarını ifade eden EGİAD Başkanı Seda Kaya, genç işsizliğinin yüksek oranda olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'nin en büyük problemi genç işsizlik. O nedenle girişimciliğin yaygınlaşmasını çok önemsiyoruz. Bu çalışmayı üniversitelerden bağımsız yapmamız da mümkün değil. Üniversitelerdeki öğrencilerimizin girişimcilik ve yeni iş fikirleri anlamında çok büyük bir potansiyel barındırdığını biliyoruz. Bölgemizin en saygın eğitim ve bilim kuruluşlarıyla bu proje kapsamında işbirliği içerisinde çalışacağız. Melek Yatırımcı Ağı ile üyelerimizi bilgilendirdiğimiz gibi değişik melek yatırımcıları da programa entegre edeceğiz. Akademisyenlerimizin desteğiyle büyük bir girişimcilik atağı başlatacağımıza inanıyoruz" dedi.

EGİAD, 9 ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ SAĞLADI
İzmirli gençler, Melek Yatırımcılar sayesinde iş kurma şansı yakalayacak. Ege Genç İşadamları Derneği'nin (EGİAD)gençlere girişimcilik kültürü aşılamak amacıyla kurduğu EGİAD Melek Yatırımcı Ağı, gençleri Türkiye'deki ve Dünyadaki yatırımcılarla bir araya getirecek. EGİAD girişimcilik ekosistemini geliştirmek için Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi ve İzmir Üniversitesi ile ortak hareket etmek için işbirliği protokolü imzaladı.

GENÇ FİKİRLER İŞ ADAMLARIYLA BULUŞACAK
İzmir Üniversiteleri Platformu Dönem Başkanı ve Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik de EGİAD'ın girişimcilik ve istihdam odaklı çalışmalarına katkı koymaktan mutluluk duyacaklarını söyledi. Çevik, "Ülke hepimizin. Girişimcilik için güç ve sinerji oluşturalım. Bu çok önemli ve başarılı modeli hayata geçirelim. İnşallah üniversiteler ileride girişimci gençleri destekleyecek fonlar kurabilir. Böylece öğrenciler okurken işlerini kurabilir. Dünyada bu model var. İzmir'de neden olmasın. Biz daha fazlasına layığız" diye konuştu.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, üniversitelerin hiçbir zaman pazarlama işi öğretmediğini belirterek, "Biz eğitimi veriyoruz, siz girişimciliği destekliyorsunuz, bunun bir bütünlük içerisinde olması gerekiyor" dedi. İmzalanan protokolle, EGİAD ve üniversiteler girişimcilik bilinci ve kültürünün yayılması için ortak çalışmalar gerçekleştirecek. İzmir üniversitelerinin düzenlediği proje fuarları ve girişimcilik haftası gibi etkinliklere EGİAD'lı iş adamları aktif olarak katılacak ve potansiyel girişimcilerle bir araya gelmeleri sağlanacak. İzmir üniversitelerinin müfredatlarında girişimcilik dersleri yer alacak ve bu derslere iş dünyasından konuk konuşmacılar katılacak. EGİAD üyesi iş adamlarının gelen uygun girişim fikirlerine yatırım yapmaları teşvik edilecek.

MELEK YATIRIMCI KİMDİR?
Kendi parasını ortaya koyan ve geri dönüşümde esnek düşünebilen kişi Melek Yatırımcıdır. Yapılan yatırımların geri dönüşü 5 yılı bulabilmektedir. Melek yatırımcılar Amerika'da ekonominin itici gücü haline gelmiştir. Girişimci için en önemli ihtiyaçlardan biri finansmana ulaşmaktır. Ancak, girişimlerin ayağa kalktığı nokta, bu finansmana sahip olduktan sonra başlamaktadır.

MELEK YATIRIMCI NASIL GİRİŞİMCİ İSTER
Girişimcinin o işi gerçekten yapmak istediğini görmek, yaptığı işin ne kadar büyüyebileceğini anlamak ister. Girişimcinin iddiası büyük olmalıdır çünkü yatırımcı için en büyük risk, girişimcinin kendisidir. Bu yüzden melek yatırımcı fikirden önce girişimciye ve ekibine bakıp, işi başarabileceğinden emin olmak ister.