23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Güvercin sevdalıları Edremit'te buluştu

3. Geleneksel Edremit Kelebeği Güvercin Dönüş Yarışması, Güvercin Sergisi ve pilav hayrına Türkiye'nin dört bir yanından katılım oldu. Edremit Kanarya ve Güvercin Sevenler Derneği tarafından organize edilen etkinlik yoğun ilgi gördü.

KADİR AYDINIŞIK27 Mayıs 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Güvercin sevdalıları Edremit'te buluştu
Etkinliğe, güvercin sevdalılarının yanı sıra Edremit Belediye Başkan Vekili Engin Sağdıç, Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, avcı kulübü başkanları ve ilçe protokolüne mensup çok sayıda davetli katıldı.

Edremit Kanarya ve Güvercin Sevenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Gürefeoğlu, "Etkinliğimize Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce davetli ve güvercinsever katıldı. Güvercin dönüş yarışmasında dereceye girenlere kupa ve çeşitli hediyeler verildi. Bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, bizleri bu günümüzde yalnız bırakmayan değerli katılımcılara şahsım ve derneğim adına teşekkür ederim" diye konuştu.

Edremit Kanarya ve Güvercin Sevenler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Kazım Karasuluoğlu,"Edremit Güvercini Edremit'e mahsus bir güvercindir. Bunun Tarım Bakanlığı'ndan patenti alınmış. Edremit Kelebek Güvercini adı altında adı anılmakta. Kanunu ismi de budur. Bizim kuşlarımız hem kostüm hem de dönüş olarak güzel kuşlardır. Görüldüğü gibi kara boyunlar, tepeliler, tel kuyruklar bir çok çeşide ayrılmaktadır. Edremit Kelebekleri 'solo' uçucu olarak bilinirler. Havaya salındıklarında her güvercin kendine bir yön tayin eder. Kalabalık olarak uçurulduklarında toplu olarak değil, karmakarışık uçarlar. Genellikle altlarında uçan kuşlara göre kendilerini yönlendirirler. Uçuş süreleri antrenmana bağlı olarak yarım ile iki saat arasında değişir. Salınmalarından itibaren çok çabuk yükseklik kazanırlar. Kanat vuruşları bir kelebeğin kanat vuruşlarını andırır. Uçuşları esnasında 'dönüş' olarak adlandırılan davranış; kuşların gaga-kuyruk ekseninde kendi etraflarında dönmeleri şeklindedir. İki çeşit dönüş stili vardır. Bunlardan ilkinde kuş, normal uçuşu esnasında yere paralel olarak kafa-gaga ileriye doğru, önce kafa sonra bir kanat kapatarak tüm vücudu kendi etrafında tam dönüş yapar. Aralarda bir kanat vurur, tekrar döner ya da iki kanat vurur döner. Buna kafa ile dönüş adı verilir. Kanat ile dönüş stilinde ise dönüş sırasında kuş kanat kapatmaz. Kuş bir kanadını başının üzerinden atıp, kuyruktan geriye çekerek ve askıda kalarak kanat attığı taraftan dönüşünü yapar. Farklı vücut bölgelerinde farklı renkler görülür. Kuyruklarının ortasında 2-10 teleği siyah veya mavi renkli olan güvercinlerin vücudunun kalan kısmı beyaz renkte tüylenmeye sahiptir. Ayrıca boynun arka kısmında (ensede) siyah, sarı, kırmızı veya mavi renkte olan bir bölge bulunabilmektedir. Bu kuşların da vücudunun kalan kısmı beyaz renktedir. Düz siyah renkte veya beyaz tüylenmenin üzerinde siyah beneklere sahip olan güvercinler de bulunmaktadır. Renklerine göre siyah tel kuyruk, mavi tel kuyruk, siyah boyun, sarı boyun, kırmızı boyun, mavi boyun, şeş, siyah (Arap) olarak isimlendirilmektedir" dedi.