20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

''Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Mutlaka Yapılmalı''

Hamilelerde şeker yükleme testinin anne ve bebek sağlığı açısından zararlı olup olmadığı kamuoyunda tartışılırken, Ege Üniversitesi (E.Ü.) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Tavmergen, hamilelikte anne ve bebek sağlığı açısından gebelik sürecinde anneye mutlaka şeker yüklemesi yapılmasını önerdi.

İZMİR/ STAR22 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
''Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Mutlaka Yapılmalı''
  Prof. Dr. Erol Tavmergen şeker yükleme testinin şeker hastalığını  engelleyecek bir test olmadığını, bu testin gebelik sırasında ortaya  çıkabilecek şeker yüksekliğinin anne karnındaki bebeğin iç  organlarında ortaya çıkabilecek bazı olumsuz durumların tespiti  amacıyla yapılan bir test olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Tavmergen  "Dünyadaki tüm sağlık dernekleri gebe takip kılavuzlarıyla hamilelikte  şeker yükleme testini tavsiye etmektedirler" dedi. 
  Şeker yükleme testini plasentadaki gelişmeleri takip açısından önemli  bir test olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tavmergen, gebeliğin 24-28  haftaları arasında duruma göre 50-75 ve 100 gr şeker yükleme testinin  yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Bu test sırasında bazı  olumsuzlukların yaşanabileceğini fakat bunun normal bir durum olarak  karşılanması gerektiğini belirtti.
  RİSK TAŞIYAN HAMİLELER
  Prof. Dr. Tavmergen infertil vaka, polikistik yumurtalıklı olgular,  tüp bebek uygulamaları sırasında insüline karşı duyarlılığı olanlar  gibi hamileliklerde şeker yükselme riskinin görüldüğünü dile getirdi.  Bu tür gebeliklerin kontrollerini sıklıkla yapılması gerektiğine  dikkat çekti. Gebeliğin son üç ayı içerisinde anne adayında yüksek  şeker çıkması durumunda bazı olumsuzlukların yaşanabileceğini belirten  Porf.Dr. Tavmergen "Çocuğun içerisinde bulunduğu su miktarının  fazlalaşabileceğini, rahimin ileri derecede büyümesine veya  gerilemesine, erken doğuma sebep olabileceğini ifade etti. Şeker riski  olan anne, çocuğu beklenenden daha iri doğurur. İri doğan bu  çocukların iç organları tamamen gelişmemiştir, akciğer sorunu  yaşayabilir ve fizyolojik sarılık süresi uzayabilir. Obez , polikistik  gebeler, geçmişinde iri çocuk doğuranlar, yakın akrabasında şeker  hastalığı bulunanların hamileliğin 24-28 haftaları arasında daha çok  özen göstermelidir" dedi. 
  Prof.Dr. Tavmergen rutin yürüyüş, egzersiz, dengeli ve yeterli  beslenme karbonhidrat metabolizması üzerinde olumlu etkiler  yaratabileceğini de ifade etti.