16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Haydi Efem 'motor' dedi

Aydın'ın en önemli gelir kaynaklarından oluşan tarım ürünlerinin ve tarihi mekanların tanıtımı amaçlanan 'Hayde Efem' sinema filminin çekimleri merhum Başbakan Adnan Menderes'in köyü Çakırbeyli'de başladı. Yönetmenliğini Aydınlı Kerem Sarı'nın yaptığı sinema filmi 2013'ün Nisan ayında vizyona girmesi bekleniyor.

SEVDE KILINÇ / STAR3 Ekim 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Haydi Efem 'motor' dedi
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Basın ve Halkla İlişkiler Bölümünde görevli iken fotoğraf makinesi ile çekyiği 'Süper İncir' filminin sosyal medyada tıklanma rekorları kırması üzerine Aydın'ın tanıtım filmini çekmek için yola koyulan Kerem Sarı, Aydınlıların yoğun desteği sonrası film için proje çalışmalarının tamamlanmasıyla filmin çekim çalışmaları başladı.

Film çekimleri için Koçarlı'nın Çakırbeyli Köyü meydanına set kuran film ekibini ilk gün Aydın Valisi Kerem Al, Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Aydın Ticaret Odası (AYTO) Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyeleri ve Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ziyaret ederek başarılar dilediler.

ÇEKİMLER 5 HAFTADA TAMAMLANACAK
Filmin yapımcı ve yönetmeni Kerem Sarı sinemaya kültürel anlamda örnek bir eser kazandırmak için Aydınlıların biraraya geldiğini ifade ederek, "Filmin çekimlerine Çakırbeyli köyü ve tarihi mekanlarda yapacağız. Filmin çekimlerine rahmetli Adnan Menderes'in köyünde başlıyoruz. Aydınlılar olarak bir araya gelerek imece usulü bir film yapıyoruz. Çekimlerimiz 5 hafta sürecek. Çekimlerin ardından İstanbul'da yapılacak stüdyo çalışmalarının ardından filmi Mart-Nisan aylarında vizyonu sokmayı planlıyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN İLK MUMYA FİLMİ OLACAK
Bu projedeki amaçlarının Aydın'ın unutulmaya başlamış değerlerini hatırlatmak, dayatılan süper kahramanların yerine gerçek karakterleri canlandırmak ve Aydın'a özgü ürünleri tanıtmak olduğunu ifade eden Sarı, "Bu projemizde Aydın'ın dünyaya mal olmuş tarihi mekanlarının yanı sıra zeytini, inciri ve kestanesini tanıtacağız. Hayde Efem filminin senaryosunu uluslar arası boyutta düşündük. Sadece Ege şivesinin konuşulduğu yöresel bir proje yerine uluslararası boyutta ses getirecek bir film yapmak istiyoruz. 'Hayde Efem' filmi bir başka yönüyle Türkiye'nin ilk mumya filmi olacak. Kısıtlı imkanlarla büyük bir projeyi yapmaya çalışıyoruz. Film için hem oyuncu hem de mali anlamda Aydınlıların desteğine ihtiyacımız var" dedi.

İLK SETİ VALİ ÇEKTİ
Aydın'ın çok önemli bir köyünde çok önemli bir işe 'bismillah' dediklerini kaydeden Vali Kerem Al, "Bugün güzel bir işe başlıyoruz. Sinemacı tabiriyle filme motor diyeceğiz. Kentimizin tanıtımına, ekonomisine, kültürüne katkısı olacak tüm etkinliklere destek vermek istiyoruz. Dilerim ki kaliteli bir film ortaya çıkar. Kentimizin ekonomisine, kültürüne katkı sunar. Şimdiden emeği geçenleri kutluyor, başarılar diliyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yönetmen Kerem Sarı ile birlikte kamera arkasına geçen Vali Kerem Al, filmin ilk sahnesinin çekimini yaptı.

USTA OYUNCULAR GÖNÜLLÜ OYNUYOR
Aydın'ın tarihi mekanları ve ürünlerinin tanıtımını sağlamak amacıyla kamuoyu desteğini arkasına alarak çekilecek olan "Hayde Efem" filminde çoğunluğu Aydınlı, Hülya Böcekli, Volkan Baş, Coşkun Kemer, Ece Yentür, Emine Yentür, Yiğit Dören, Nihat Kapız, Gülnihal Demir, Yeter Kapız, Ceyhan Kapız, Uğur Erdaş, Hülya Savaş, Mehmet Koşar ve Furkan Kızılay gibi ekranların tanıdık simaları gönüllü olarak yer alıyor. Çekimlerinin 5 hafta sürmesi planlanan filmin 2013 Mart-Nisan aylarında vizyona girmesi hedefleniyor

'HAYDE EFEM'
Fantastik komedi tarzında Türkiye'nin ilk mumya filmi olacak olan "Hayde Efem" öldükten 2 bin yıl sonra canlanan bir mumya ile küçük bir Ege köyünde yaşanan köylü gencin aynı kıza aşık olmasını konu ediyor. Tarihte yaşanmış gerçek bir hikayeden yola çıkarak hazırlanan senaryoda; platonik aşkı Euterpe için tarihin ilk notalı sözlü şarkısını yazan Tralleisli Seikilos, Mısır'dan getirdiği bilim adamlarına kendisini ve öldürdüğü sevgilisi Euterpe'yi mumyalatır. 2 bin yıl sonra bir çobanın yanlışlıkla mezarını açması sonucu gözlerini küçük bir Ege köyünde açan Seikilos, sevgilisi Euterpe'yi mezarında bulamaz ve aramaya koyulur. Aynı Ege köyünde yaşayan ve Efe dedesinin kahramanlık hikayelerinin etkisi altında kalan Mustafa, süper kahraman olma hayalleriyle hem kendisini ispatlama hem de biricik aşkı Hatice'nin gönlünü kazanmanın peşindedir. Zamanın farklı dilimlerine ait bu iki farklı karakteri karşı karşıya getiren, sevdiklerine olan aşklarıdır.