8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Herkes Kendi Sigorta Eksperini Tayin Edebilecek

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, işadamlarının poliçelerinden doğan kanunu hakları doğrultusunda kendi eksperlerini tayin etme hakkı olduğunu belirterek, 'Daha önceden sadece sigorta şirketleri tarafından yapılan eksper ataması, artık sigortalı tarafından da yapılabiliyor. Bu sayede üyelerimiz, hasar anında sigorta şirketlerini arayıp eksper gelmesini beklemek zorunda kalmayacak' dedi.

İZMİR/STAR10 Eylül 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Herkes Kendi Sigorta Eksperini Tayin Edebilecek
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ülkemizde her geçen gün büyüyen ve uzmanlaşan sigorta sektöründe, sigortalı ile sigortacı tarafları arasında sigorta eksperlerinin önemli bir işlevi olduğunu belirterek, "Türkiye genelinde levhaya kayıtlı 1.402 sigorta eksperi var. Bunların da 158'i, yüzde 11'i kentimizde görev yapıyor" diye konuştu. Bu durumun İzmir için bir şans olduğunu ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, araç, emtia, doğal afet, mühendislik, tarım ve sağlık gibi daha birçok alanda bilirkişi olan sigorta eksperlerine iş dünyasının ihtiyacı olduğunu söyledi.

ODA BÜNYESİNDE SİGORTA EKSPERLERİ KOMİSYONU KURULDU
Oda üyelerinin risk ve hasar yönetiminde karşılaşacakları sorunlarla ilgili her an danışabilecekleri bir özel ihtisas komisyonuna ihtiyaç olduğunu gördüklerini belirten Demirtaş, "Bu nedenle Odamız bünyesinde Sigorta Eksperleri Komisyonu adıyla özel bir ihtisas komisyonu oluşturduk. Bu komisyon üyelerimizin sigortalı kıymetlerinde oluşması muhtemel hasar riskleri ve yine oluşmuş olan sigorta hasarları için her türlü danışmanlık hizmetleri verilmesi, "Sigorta Eksperliği" kurumunun kamuoyuna tanıtılması ve Odamızın eğitimle ilgili tecrübe ve imkânlarıyla sektöre sertifikalı yardımcı eleman istihdamı sağlanması faaliyetlerinde bulunacak. Sigorta Eksperleri Komisyonu üyeleri bilgi ve tecrübelerini Odamız üyelerinin sorunlarının çözümü için de paylaşacaklar. Söz konusu komisyonda yer alan üyelerin e-posta adreslerine, www.izto.org.tr web portalımız "Sigorta Eksperleri Bölümünde" yer veriyoruz" şeklinde konuştu.

DAHA HIZLI HİZMET ALMA ŞANSI
5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişilere serbestçe eksper tayin etme hakkı tanındığını hatırlatan Demirtaş, ancak bugüne kadar bu kanun hükmünün uygulanmasıyla ilgili belirsizlikler olduğunu söyledi. Demirtaş, 13 Mayıs 2013'de yayınlanan T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı genelgesi ile bu konuya açıklık getirildiğini belirterek, "Sigortalıların kendi eksperini tayin etme hakkı, söz konusu genelge ile pekiştirilmiş ve güvence altına alındı. Böylece, artık üyelerimizin poliçelerden doğan kanuni hakları doğrultusunda kendi eksperlerini kendilerinin tayin etme hakları var. Yeni kanuni düzenlemelerle, daha önceden sadece sigorta şirketleri tarafından yapılan eksper ataması, artık sigortalı tarafından da yapılabiliyor. Bu sayede üyelerimiz, hasar anında sigorta şirketlerini arayıp eksper gelmesini beklemek zorunda kalmayacak. Özellikle hafta sonları ve tatillerde eksper gelecek mi gelmeyecek mi, yoksa gecikecek mi gibi bir endişe yaşanmayacak. Bu uygulama ile sigortalıların eksperlik mesleğine ve sigorta sektörüne güveni de artacaktır. Komisyonumuz ile yapacağımız çalışmalarla hem sektörün gelişimi için bu tip çalışmaları destekleyeceğiz hem de konu tüm iş dünyasını ilgilendirdiği için üyelerimizle paylaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.