27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Hububat Sektöründe ürün bol, ihracat artacak

Hububat sektöründe 2013 yılında verimli bir yıl yaşadıklarını belirten Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, 2013 yılında hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatında önemli artış beklediklerini söyledi.

İZMİR/STAR10 Nisan 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Hububat Sektöründe ürün bol, ihracat artacak
2013 yılında iklim koşullarının çok iyi gittiğini, hububat, bakliyat yağlı tohumlar iştigal alanındaki ürünlerin rekoltelerinde büyük artışlar beklediklerini anlatan Hemsi, "2013 yılı ihracat açısından başarılı bir yıl olacak. 2011 yılında gerçekleştirdiğimiz 313 milyon dolarlık ihracat rakamını da aşacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Döviz kurlarının son dönemde ihracatçıların rekabetçiliğini olumsuz etkiler konuma geldiğine dikkati çeken Hemsi, Merkez Bankası'nın piyasada gerçekçi bir döviz kuru oluşması konusunda daha etkin olması gerektiğini ifade etti. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2012 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirildi. Birliğin 2012 yılı faaliyetleri ve bütçesi kabul edilirken, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu yürüttüğü çalışmalar nedeniyle ibra edildi. 2013 yılı çalışma programı kabul edilirken, 2013 yılı tahmini bütçesi 750 bin Türk Lirası olarak belirlendi.

ANA İHRAÇ ÜRÜNÜ BİTKİSEL YAĞLAR
Genel kurul toplantısında, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründeki ihracat seyri ile ilgili bilgi veren Ege Birlik Başkanı Moiz Hemsi, 2012 yılında ürün arzındaki azlık nedeniyle birliklerinin ihracatının 2011 yılına göre yüzde 10'luk düşüşle 282 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini, ana ihraç ürünlerinin ise 142 milyon dolarlık tutarla bitkisel yağlar olduğunu; Irak, Hindistan, İsrail, Almanya, Lübnan, Libya, ABD ve Suriye'nin ise en önemli ihraç pazarları olduğunu kaydetti.

3 TANITIM GRUBU ORTAK HAREKET EDİYOR
Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar Sektöründe "Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu", "Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu" ve "Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu" adı altında üç tanıtım grubunun faaliyet gösterdiğini vurgulayan Hemsi, "Üç tanıtım grubu çok güzel tanıtım çalışmalarına ayrı ayrı imza attıkları gibi ortak hareket ettikleri güzel çalışmalara imza atıyorlar. 3 tanıtım grubu geçtiğimiz günlerde Libya'da başarılı bir tanıtım çalışmasına imza attı. Bu başarılı tanıtım etkinliği ile Libya pazarını geri kazanacağımızı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR SEKTÖRÜ 2023 HEDEFİ 13.7 MİLYAR DOLAR
Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğuna dikkati çeken Hemsi, "Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefinde Hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün 13.7 milyar dolar ihracat hedefi bulunuyor. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak sektörümüzün hedefine 1 milyar dolarlık ihracatla katılmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği bünyesinde tohumculuk çalışmalarını yürütmek üzere faaliyet gösteren İTAŞ şirketinin satışı, devri ya da feshi konusunda Yönetim Kurulu'na yetki verildi. Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu'nun isminin Şekerleme Tanıtım Grubu olarak değiştirilmesi de onaylandı.