26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İş’te İzmir İş’te Yenilik İş’te Zirve

İş’te İzmir İş’te Yenilik, İş’te Zirve sloganıyla güvenli ve engelsiz ana temasıyla düzenlenen İzmir 2. İstihdam Zirvesi İzmirli tüm misafirlerine kapılarını bugün açtı.

İZMİR/STAR20 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İş’te İzmir İş’te Yenilik İş’te Zirve
İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın öncülüğünde İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün düzenlediği İzmir 2. İstihdam Zirvesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ, PERYÖN, İzmir Üniversiteler Platformu ve İzmir Kalkınma Ajansının yanı sıra birçok kurum ve kuruluşun katılımıyla açılış töreni gerçekleştirildi. Törene, İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak,İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, İzmir Vali Yardımcısı Celal Ulusoy ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez’in yanı sıra birçok kamu ve sivil toplum kuruluşlarının önderleri katıldı.

Açılış konuşmasında söz sahibi olan Türkiye İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, “2003 yılında 35 bin kişinin istihdamını sağlayan kurumumuz 2013’ün sadece ilk 11 ayında 630.437 kişiyi işe yerleştirmiştir. Son iki yılda 1.880.000 kişiye iş ve iş seçimi konusunda profesyonel destek verilmiştir. Bu rakamlar İŞKUR’un başarısının bir göstergesidir. İşsizliğin ana sebeplerinden biri olan mesleksizlik sorunun çözümüne yönelik mesleki eğitim kursları iş başı eğitim programları ve girişimcilik programları ve toplum yararına programlardan 2008 yılında sadece 30 bin civarında vatandaşımız yararlanmışken yine 2013 yılının ilk 11 ayında 388 binin üzerinde vatandaşımız yararlanıp iş sahibi olmuşlardır” dedi.

İŞ ARAYANLARI BİLİYORUZ
Bu yılın ilk 11 ayında 250 bin iş yeri ziyaret edildiğini ifade eden Yazıcı sözlerine şöyle devam etti: “ İşverenlerimize mesleki eğitim ve stajyer talepleri konusunda yardımcı olunmuş ve birçok konuda danışmanlık yapılmıştır. 2012 ve 2013 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük iş gücü piyasası araştırmaları gerçekleştirilmiştir. 2012 yılında 64 bin iş yeri ziyaret edilirken 2013’te bu rakam 100 bine taşınmıştır. Biz elektrikçi istiyoruz siz madenci yetiştiriyorsunuz, biz kaynakçı istiyoruz siz harita mühendisi yetiştiriyorsunuz konusuna gelecek olursa bu anlamda biz üstümüze düşeni yapmaya çalıştığımız ifade etmek istiyorum. Bugün hangi ilde hangi alanda hangi mesleklerde hangi yaş aralığı hangi cinsiyetlerde iş arayanları biliyoruz.”

İŞSİZLİK SİYASET ÜSTÜ BİR KONU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, “ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sorumlulukları içinde yer alan işsizlikle mücadele etmeye yaptığımız reformlarla devam etmekteyiz. İşsizlik Türkiye’nin de olduğu kadar Dünya’nın da sorunudur. İşsizlikle mücadele siyaset üstü bir konudur. Herkesin inisiyatif alması ve projeler üretmesi gereken bir konudur” diye konuştu.

2008’de başlayan küresel kriz ile birlikte dünya ekonomilerinde yaşanan daralma ve dünya ticareti hacmindeki küçülme en önemli etkisini iş gücü piyasalarında gösterdiğini belirten Etyemez, “Neticede küresel ölçekte işsiz sayısı 200 milyonu aşmıştır. Bu sayının 2015 yılında 207 milyon olması beklenmektedir. Son açıklanan UNISTAD verilerine göre Avrupa Birliği’nde işsizlik oranı yüzde 10.9’dur. Ülkemizde ise hayata geçirdiğimiz reformlar güçlü finansal yapı ve mali disiplin küresel krizin etkileri sınırlı olmuştur. İş gücü piyasamız büyük bir sınav vermiştir. Dünya piyasasında yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye 2013’ün çeyreğinde yüzde 4.4 büyümüştür. Eylül ayından bu yana iş gücümüz 4 milyon 236 bin istihdamımız ise yaklaşık 4 milyon 600 bin artış göstermiştir” dedi.

Konuşmaların ardından zirvede, ‘En Çok Kişiyi İstihdam Eden’, ‘En Çok Kadın İstihdamı Sağlayan’, En Çok Kontenjan Fazlası Engelliyi İstihdam Eden’, En Çok İstihdam Garantili Kurs Düzenleyen’ ve ‘En Çok İşbaşı Eğitim Programı Düzenleyen’ olmak üzere 5 ayrı kategoride dereceye giren 25 firmaya plaketleri takdim edildi.