24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

İzmir Belediyesi’nde 1.5 Milyon Liralık Yolsuzluk İddiası

Yerel gündem isimli internet haber sitesinde Yusuf İnan tarafından kaleme alınan yazıda İzmir Büyükşehir Belediyesinde 1,5 milyon liralık yolsuzluk yaşandığı iddia edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yol yolsuzluğu nedeniyle devleti 1,5 milyon lira zarara uğrattığının iddia edildiği haber merak uyandırdı.

İZMİR/STAR15 Nisan 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
İzmir Belediyesi’nde 1.5 Milyon Liralık Yolsuzluk İddiası
Yerelgünden haber sitesi tarafından dile getirilen yolsuzluk iddiaları İzmir Büyükşehire Belediyesinin başını ağrıtacak. Belediye de yolsuzluk yaşandığında dair ağır iddiaların yer aldığı haber ile ilgili iddialar belediyeye yeni bir soruşturma başlatabilir.


İŞTE O HABER VE İDDİALAR:
2012 yılında yapılan ihaleye geç haber verildiği için giremeyen MAKİMSAN A.Ş. firmasının daha önceki benzer ihalede taşeron olarak çalışan Metrayol firmasının yetkilisi İnşaat Mühendisi Metin Öztekin tarafından dile getirilen iddialar dudak uçuklatan cinsten.

Öztekin, 2012 yılında yapılan ihalede mevsim şartlarının dikkate alınmaması ve sözleşmeye aykırı kalitesiz malzeme kullanılması nedeniyle mahal dışında yaptırılan yerin bile başarısızlığa uğradığını ve belediyenin 1,5 Milyon TL zarara uğratıldığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak görüşlerini mail yoluyla sorduğumuz İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı’ndan cevap gelmezken iddiaların hedefindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürü Fazıl Ölçer ise Yerel Gündem internet haber portalı muhabirine açıklamalarda bulundu. Ölçer yaptığı açıklamada iddiaları yalanlayarak; bahsi geçen iddiaların hepsinin o dönemde orada ismi geçen yetkililer, o sözleşmedeki imzası olan yetkililer ve hak edişlerde imzası olan yetkililer olduğunu söyledi.


Ölçer şöyle konuştu: “Makimsan ile ilgili konuya gelince, Makimsan A.Ş.’nin işin bir kısmını değil tümünü alt yüklenici firmaya verdiği ve bayramdan 1 gün önce arefe günü trafik akışını aksattıkları gerekçesiyle ihaleyi iptal ettik” dedi.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ

Öncelikle Srurry Seal veya Microsurfacing dediğimiz asfalt uygulaması bir asfalt kaplama çeşidi ve teknolojik uygulama. Vatandaşın kaymaz asfalt dediği asfalt malzemesi asfalt ve çimento misyonlu bir malzeme. Kaymaları yüzde 30-40 azaltan malzeme sayesinde trafik kazalarında önemli bir azalma gözleniyor. Bu malzemeyle yolları kaplamak ve ölümlü kazaları engellemek için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi 2012 yılında ihaleye çıktı.

Davet usulü ihaleye ancak üç gün kala davet edilen MAKİMSAN A.Ş. 1 aylık hazırlık gerektirdiği için 3 gün kala ihaleye katılamayacağını bildirdi.

MAKİMSAN yetkilileri ayrıca mevsimin uygun olmadığı uyarısını yapmasına rağmen ihale Deray Sosyal Hizmetler isimli bir firma paravanı altında Kutter-Vialit (Migrobelag) firmasına verildi.


VE İDDİALAR

Daha önce ihaleye katılıp uygulamayı gerçekleştirdikleri için konuyla ilgili uzmanlığı bulunan Metin Öztekin, firmanın belirtilen mahal listesi dışında yer alan İzkent 834 sokak’ta bir yeri yaparak projeyi tamamladığını ancak yapılan yerin mevsim şartları nedeniyle bozulduğunu belirtti. Öztekin, 1,5 Milyon TL.’lik ödemeye rağmen başarısız sonuç nedeniyle Deray Yapı’nın bu paranın yüzde 6’sı olan teminatına el konulduğunu iddia etti.
ÖZTEKİN: 1,5 MİLYON TL.’Yİ FAZIL ÖLÇER ÇÖPE ATTI

Öztekin, “Hatta Deray Yapı yetkilileri beni aradılar. (Tekrar yapmamız gerekiyor. Bize yardımcı olun) dediler. Ancak bizim makinelerimiz Kazakistan’da başka bir ihalede olduğu için bu talebi yerine getiremedik. 1,5 Milyon TL.’yi Fazıl Ölçer çöpe attı. Bunun için İZBETON hesaplarına bakılması yeterli. Ödenen para belli. Uygulama yapılacak alanlar belli. Mahal listesinde yer almayan ve yalnızca hak edişi tamamlamaları için bir yer gösterildi. Orası da bozuldu” diye konuştu.

MAHAL LİSTESİ

Metin Öztekin’in verdiği bilgilere göre bir tek firmanın girdiği (ki tek firmanın girmesi durumunda ihalenin geçerli olmaması gerekiyor) ihalede yapılması istenen mahal listesi şu şekilde:

Bayraklı Altınyol Turan Köprü Üstü, Bayraklı Caddesi, Çiğli 6762 sokak, Bornova Gülsefa Kapancıoğlu İ.Ö.O.- Eğridere Yolu-Barbaros Caddesi, Bornova Ahmet Arsavi Caddesi, Bornova Ersoy Cad.-734 Sokak, Balçova Eşref Bitlis Alt Geçidi, Konak Eşrefpaşa Alt Geçidi, Konak Tepecik (Kemeraltı) Alt Geçidi, Konak Kahramanlar Üst Geçidi Mürselpaşa Geçişi, Konak Alt Geçidi, Çiğli Büyük Çiğli Alt Geçidi, Konak Varyant Birleşmiş Milletler Caddesi, Gaziemir Tansaş Alt Geçidi, Gaziemir Esbaş Alt Geçidi, Gaziemir Sarnıç Alt Geçidi, Bayraklı Cengizhan Mah. 1620/39 sokak.

‘İHALEDE ZORLUK ÇIKARILDI’
Ancak buraların değil de mahal listesinde yer almayan İzkent 834 sokağın yapılmasıyla ihalenin sonlandırılmasının belediyeyi 1,5 Milyon TL zarara soktuğunu iddia eden Metin Öztekin, bir önceki sene yapılan ihalede de kendilerine zorluk çıkartıldığını ve ihaleyi tamamlamalarına izin verilmediğini öne sürdü. Suçlamalarla ilgili olarak iddiaları sert bir şekilde yalanlayan Fazıl Ölçer ise iddiaların muhatabının kendisinin değil İZBETON olduğunu çünkü kendisinin görevinin ihaleye katılan firmaları belirlemek değil, denetlemek olduğunu söyledi.

Ölçer, “Ben firmaları tanımam. İZBETON’un hangi alt yükleniciye iş verip vermeme, kime ihale edilip edilmemesi konusunda bizim bir yetkimiz yok. İZBETON’un kime hangi parayı vereceği onun kendi problemi. Siz bir ihaleyle iş almışsınız. Size gelip yani bu işi şu fiyata, bu fiyata verin diye deme gibi bir yetkim yok. Ben işin kalitesine bakarım. İZBETON bir kurum. Müdürü var, genel müdürü var, genel müdür yardımcıları var.” diye konuştu. Ölçer burada bahsi geçen iddiaların hepsinin o dönemde orada ismi geçen yetkililer, o sözleşmedeki imzası olan yetkililer ve hak edişlerde imzası olan yetkililer olduğunu söyledi.


Ölçer şöyle konuştu:
“Kendi sorumluluklarında olan, kendi yaptıkları işte ben birilerine kandırılıyorsunuz dediğim zaman, kendi sorumluluklarında olan işleri, kendi imzaladıkları, kendi yetkilerini kullanarak yaptıkları işte ve ödedikleri parada kendileri sorumludur. Ben değilim.”

Kaynak: Yerel Gündem