26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi Açıldı

İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi geçici olarak bulunduğu Yeşilyurt’ta törenle açıldı.

ARİF FURKAN PEKSOY1 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi Açıldı

İzmir Dini İhtisas Merkezi bugün İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezinin Müdürü  Ahmet Şamil Ok İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir İl Müftüsü Ramazan Muslu, Karabağlar Kaymakamı M.Sadık Tunç, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Recep Yaparel, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Galip Akhan, İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun katılımlarıyla açılış töreni düzenlendi.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Balçova Camii İmamı Ahmet Yüksel Kur’an-ı Kerim okudu.

Ahmet Şamil Ok Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nin toplumun dini ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayabileceğinin altını çizerek, “ gün geçtikçe hizmet alanlarımız genişlemekte, toplumumuzun ve hizmet götürdüğümüz ülkelerin dini beklentileri artmaktadır. Halkımızın kendi özünün ve sadakat ve bağlılığını canlı tutmak konusunda burada yetişecek arkadaşlarımız halk ile organik diyaloğa girme ve milli benliği dini kökenli, provokatif saldırılardan korunmada çok önemli görevler üstleneceklerdir” dedi

Ok bu merkezlerde yetişen insanların toplum için önemli olduğunu belirterek Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nin işleyişini şöyle anlattı; “ Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden, İlahiyat Fakültesi mezunları arasından sınavla seçilerek vaiz, müftü veya daha üst görevlere elaman yetiştiren bir kurumdur. Belirtilen bu görevlere tabii olabilmek için buradan mezun olmak zorunludur. Sınavla seçilen personel için 9 ay süreli kesintisiz ve sürekli eğitim faaliyeti yürütmektedir” şeklinde konuştu.

İzmir İl Müftüsü Ramazan Muslu, “ Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nin ilki 1974 İstanbul’da Haseki de açılmıştır. Pek çok personelimiz bu kurumda yetişmiştir. Zamanla sayıları altıya yükselmiştir. Yaklaşık 40 yıl sonra nihayet 1 Eylül de İzmir’de de açılmaktadır. Diyarbakır ile birlikte bugün 8’e ulaşmıştır” dedi.

Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nin geçici süreliğine burada bulunduğuna dikkat çeken Muslu, “ Kalıcı bir eğitim tesisinin yapılabilmesi için Menderes ilçesinde yaklaşık 50 dönümlük arazinin tahsis edilmesi hususunda büyük destek gördüğümüz başta İzmir Valimiz Mustafa Toprak ve diğer devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum. Evliyazade Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Tanrıbuyruğu’na, bahçe düzenlemesi için Karabağlar Belediyesine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş, “ başkanlığımızın en fazla ihtiyaç duyduğu alan vaizliktir. Burayı bitiren arkadaşlarımız müftü veya uzman olmak istediklerinde 3 yada 6 ay daha eğitim almalıdır. Bu merkezimiz 3 dönemden meydana gelmektedir. İlk dönem arapça dönemi. 9 aylık sürede bin 80 saat arapça eğitimi alacaklardır. Bu süre bittikten sonra hızlandırılmış 6 hafta daha arapça eğitimi alacaklardır. İkinci dönem Temel İslam Bilimleri bölümüdür. Kur’an-ı Kerim 144 saat, Tefsir 469 saat, Hadis 384, Fıkıh 840 saat, Akaid Kelam 132 saat, Tasavvuf ise 48 saat olarak iki bin 16 saat ile 18 ayı tamamlayacaklardır” dedi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, doktora seviyesinde eğitim verecek bir kuruma ihtiyaç olduğunun altını çizen Toprak, “ bizim dinimiz yüce bir din. Hz. Muhammed ile islamın gelmesi ve bununla birlikte ilk ayetinde oku senin yaratan Allah’ın adıyla oku diye o mealden yola çıkarsak hakikaten okumanın eğitim ve öğretim ilim tahsil etmenin önemi de dini görüşümüzün en temel noktasıdır. Ülkeler değişiyor, insanlar değişiyor bu değişim ve dönüşüm karşısında şüphesiz ki insanlarımızın ihtiyaç duyabileceği alanlarda iyi bir şekilde onların sorunlarına iyi bir şekilde cevap verecek dini öğreten insanlara ihtiyaç var. Bu kurumda onlara katkı sağlayacaktır” dedi.

Törene katılamayan MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural ve AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ tebrik mesajı yolladılar. İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan’a plaket ve çiçek taktim edildi.