19 Mayıs 2024 Pazar / 12 Zilkade 1445

''İzmir İktisat Kongresi yeniden tarihi bir misyon üstleniyor''

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Attila Acar, 30 Ekim- 1 Kasım 2013 tarihinde yapılacak 5'incisi yapılacak Uluslararası İzmir İktisat Kongresi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İZMİR /STAR24 Mart 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
''İzmir İktisat Kongresi yeniden tarihi bir misyon üstleniyor''
İzmir İktisat Kongresinin savaş meydanında kazanılan bir zaferin, ekonomik alanda da da zafere dönüştürülmesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Acar, bu anlamda böyle bir kongrenin, Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılı hedefleri konusunda herkese önemli ve tarihi misyon yüklediğini ifade etti. Prof. Dr. Acar, "Kurtuluş Savaşının ardından ekonomik başarılarla kendini göstermek isteyen bir ülkenin varolma mücadelesi İzmir İktisat Kongresi ile başlamaktadır. 1923'teki İktisat Kongresi bağımsızlığımızın imzası niteliğindedir. O tarihlerde, ekonomik geri kalmışlık, Osmanlı borçlarının yönetimi ve kapitülasyonlar gibi sorunların üstesinden gelmek için İktisat Kongresi yapılırken; bugün o süreçlerin çok ötesinde gelişmiş ülkeler arasında yer almanın, böylece var olmanın, dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri olmaya aday bir ülke olarak bir kongre yapmayı planlıyoruz. Türkiye'nin bugünkü konumu, gelecek hedefleri, projeksiyonlarının neler olduğu gözler önüne serilecek" diye konuştu.

"DAVOS BENZERİ BİR TARTIŞMA PLATFORMUNA DÖNÜŞMELİ"
Dekan Prof. Dr. Acar İzmir İktisat Kongresi, Davos benzeri bir tartışma platformuna dönüştüğü takdirde kongrenin amacına ulaşacağını söyleyerek, bu kapsamda bilinen kongre uygulamaları ve rutinin dışında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Acar, "Bu kongrede Türkiye'deki sosyo- ekonomik yapıyı sorgulamak istiyoruz. Ülkenin konumu, tehdit ve fırsatları veya Türkiye nereye gidiyor? gibi soruların cevaplanacağı bir kongre olmalı. Bu soruları siyasete yön veren politikacılar, devlet adamları, dünya çapında ünlü ekonomistler, fütüristler, medya mensupları ile birlikte tartışmalıyız. Bu şekilde üst düzey tartışmaların olduğu ortamda İzmir İktisat Kongresinin amacına ulaşacağını söyleyebiliriz. Bu anlamda bu kongre Davos benzeri tartışmaların yapıldığı mekan haline dönüşmelidir. O zaman "olur": Bu sese herkes kulak verir dolayısıyla İzmir üzerinden Türkiye'ye ve dünyaya bakmaya dönüşebilir" dedi.

"İZMİR'İN EXPO 2020 GAYRETLERİNE KATKIDA BULUNACAK"
Fuarlar ve kongreler kenti olma yolunda ilerleyen İzmir'in marka değeri ile İzmir İktisat Kongresinin tarihi önemi arasındaki bağlantıya dikkat çeken Prof.Dr. Acar, "İzmir'in tarihten gelen misyonu, üzerinde kurulan medeniyetleri, kültürleri buluşturan bir şehir olarak da görülmesi çok önemlidir. 90 yıl sonra yapılan bir kongreyi düşündüğümüzde bu kongre Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılının vizyonuna hazırlık tartışmalarının yapıldığı bir kongre olacaktır. EXPO 2020 sürecine lobi faaliyeti için önemli bir zemin hazırlayacağını da söyleyebiliriz. Çünkü BIE delegeleri de İzmir'deki bu kongreye davet edilecekler. Böylelikle kongrenin bir amacı da İzmir'in EXPO 2020 gayretlerine bir katkıda bulunmak olacaktır. Hem geleceğin projeksiyonlarının yapıldığı, hem ülkenin ekonomik yapı anlamında kendisini sorguladığı; hem de geleceğe yönelik politikaların bugünden nasıl tasarlanacağına yönelik sorulara cevaplar aranan ve bulunan bir kongre olmasını arzuluyoruz" şeklinde konuştu.