28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

İzmir Kâtip Çelebi'den ‘’Obezite çalışma grubu’’

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği ‘’Obezite çalışma grubu’’ toplantısının ilki Rektörlük toplantı salonunda gerçekleştirildi.

İZMİR/STAR25 Şubat 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İzmir Kâtip Çelebi'den ‘’Obezite çalışma grubu’’
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan’ın evsahipliğinde, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tancan Uysal’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya; İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas, İKÇ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Prof.Dr. Mithat Bahçeci, Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği Eğitim Görevlisi Prof.Dr. Bumin Dündar, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Yasemin Tokem, İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşe Candan Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi Yrd.Doç.Dr. Elif Korap, İKÇ Halk Sağlığı Hemşireliği A.B.D. Yrd. Doç.Dr. Medine Yılmaz,Özel Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürü Dr.Semra İper, İKÇ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzm. Diyetisyen Dr.Nesil Gören, Proje Koordinasyon Şube Müdürü Uzm. Recep Candoğan katıldı.
Toplantıda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile Obezite ile Mücadelede kurumlararası işbirliğinin önemi vurgulandı.
“Obezite Danışma Birimi açan ilk il İzmir”
Toplantı Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşe Candan’ın İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğünün “Obezite İle Mücadele Programı başlığındaki sunumuyla başladı.
1997 den itibaren tüm dünyanın Obeziteyi küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul ettiğini söyleyen Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşe Candan, Obezite Danışma Birimi açan ilk ilin İzmir olduğunu kaydederek bu konudaki İzmir duyarlılığına dikkat çekti.

“Obez çocuklara aileleri ile birlikte eğitim verilecek"
İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz, Dünyada 3 milyondan fazla insanın obezite ile mücadele ettiğine dikkat çekerek "Çocuklarımızı obeziteye karşı koruyacağız. Obez olan çocuklarımıza aileleri ile birlikte eğitim vereceğiz" diye konuştu

“Üniversite öğrencilerimizin de duyarlılıklarını katacağız”
Rektör Prof.Dr. Galip Akhan oluşturulan bu çalışma grubunun yakın bir süreçte somut projelerle Obezite Hastalığına farkındalığı arttırmayı hedeflediğini açıkladı. Çağın hastalığı olan Obezitenin son derece önemli bir sağlık problemi olduğunu vurgulayan Rektör Prof.Dr. Akhan, “Sağlık Bakanlığının Obezite konusunda oldukça kapsamlı ve başarılı çalışmaları bulunmaktadır. Üniversite olarak akademik duyarlılığımızı da ekleyerek, bu konuda son derece önemli projeler yürüten İl Sağlık Müdürlüğü ile ortak bir çalışma grubu oluşturduk. Eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının yanında üniversite öğrencilerimizin de duyarlılıklarını katarak kapsamlı bir çalışma programı oluşturmak için kolları sıvadık. Önümüzdeki günlerde altyapısını oluşturacağımız faaliyet takvimimizi kamuoyu ile paylaşacağız” şeklinde konuştu.

“Öğretmen, hekim ve öğrencileri bu kapsamda eğiteceğiz”
‘’Obezite çalışma grubu’’ koordinatörü Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tancan Uysal ise obezitenin oluşturduğu tehlikeye dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre Türkiye’de her beş kişiden birinin obez olduğunu, çocuklarda bu yaşın 6’ya indiğini belirtti. Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenme ve spor alışkanlıklarının hayatımıza yerleşmesinin gerekliliğini vurgulayan Prof. Dr.Uysal, öğretmen, hekim ve öğrencileri bu kapsamda eğiteceklerini; İzmir ilinde tüm bireyleri hareket etmeye teşvik edeceklerini, öğrencilere yönelik yaz kampları, topluma yönelik bisiklet şenlikleri düzenleyeceklerini ifade etti.

“Farkındalık yaratacak aktiviteler planlanacak”
Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas bu gibi sosyal sorumluluk projelerinde kurumsal birlikteliklerin önemine değinirken; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Yasemin Tokem de üniversite olarak bu konuda farkındalık yaratılabilecek aktivitelerin düzenlenebileceğini belirtti.

“Kilo verenlerden yüzde 95’i, 5 yıl içinde bu kiloları geri almaktadır”
İKÇ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Prof.Dr. Mithat Bahçeci Obezite ile mücadelede, uzun süreli programlar çerçevesinde kalıcı sonuçlar alındığını belirterek;” Herkes 3 ayda kilo verebilir. Ama bilimsel olarak görüyoruz ki kilo verenlerden yüzde 95’i, 5 yıl içinde bu kiloları geri almaktadır” dedi.

“Anne sütünün obeziteyi önleyici etkisi var”
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bumin Dündar ise çocuklarda görülen obezitenin tedavisinin zor bir süreci kapsadığını vurguladı. Halk arasında şişman çocuğun sağlıklı olduğu anlayışının oldukça yanlış bir beslenme alışkanlığı yarattığını ifade eden Prof.Dr. Dündar, anne sütünün obeziteyi önleyici etkisi olduğunu söyledi.