19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İzmir'de Yapılacak Büyük Balkan Şurasına Başbakan'da Katılıyor

İlki 28 Kasım 2011 tarihinde Ankara’da TBMM salonunda 412 STK’nın katılımıyla yapılan Balkan – Rumeli şurasının ikincisi 16 Mart Pazar günü İzmir Balçova Kaya Termal otelinde yapılacak. Bu yılki şuranın önemli bir konuğu var: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

STAR/İZMİR3 Mart 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İzmir'de Yapılacak Büyük Balkan Şurasına Başbakan'da Katılıyor
AK Parti İzmir milletvekili ve Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait’in girişimleri ile yapılan Balkan şûralarının ikincisi 16 Mart Pazar akşamı saat 18.30 da, İzmir Balçova Kaya termal otelde gerçekleştirilecek. Türkiye’de faaliyette olan 600 kadar Balkan – Rumeli dernek, vakıf, federasyon ve konfederasyonların davet edildiği şurada, Balkanların son durumu, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri görüşülecek.

Türkiye’de 600’de fazla Balkan STK’sı bulunuyor

Konu hakkında bilgi veren AK Parti İzmir milletvekili ve dışişleri komisyon üyesi Rifat Sait, sayıları 15 – 17 milyon arası olduğunu tahmin edilen, Türkiye genelinde suyun öteki tarafından dediğimiz çeşitli Balkan ülkelerinden Türkiye’ye göç etmiş ailelerin ikinci ya da üçüncü kuşak torunları yaşıyor. Biz onlara Balkan göçmenleri ya da Evladı fatihan diyoruz. Bu kardeşlerimizin kurdukları 600 kadar STK, Türkiye’nin çeşitli vilayetlerinde faal olarak çalışıyorlar.

Şuranın yapılacağı İzmir’de 1 Milyonun üzerinde
Balkan göçmeni yaşıyor

İlkini 28 Kasım 2011 tarihinde TBMM’de yaptığımız I.Balkan şurasına 412 Balkan – Rumeli STK temsilcisi katılmıştı, diyen Sait şöyle devam etti. Bu yıl ikincisini 16 Mart Pazar günü İzmir’de gerçekleştireceğiz. Bilindiği gibi İzmir’de nüfusun % 33’nü Balkan göçmenleri oluşturuyor. Yani yaklaşık Bir buçuk milyon kişi. Tüm Balkan ülkelerinin İzmir’de asli veya fahri çalışan konsoloslukları bulunuyor. Bu yüzden de İzmir’e fahri Balkan kenti diyenler bile var.

Balkanlarda 15 Milyon soydaşımız yaşıyor

İzmir’de ikincisi düzenlenecek olan Balkan şurasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onur konuğu olarak katılacağını hatırlatan Sait, bu şurada Balkanlarla ilgili tüm konuları konuşmak istediklerini, STK’lardan gelecek olan dosyaları da Başbakan Erdoğan’a ileteceklerini söyledi. Türkiye Cumhuriyetinin Balkanlara büyük önem verdiğini söyleyen Sait, Balkan ülkeleriyle tarihi bağlarımız hatta kan bağlarımız var. Balkanlarda Türk, Arnavut, Boşnak, Torbeş, Pomak kökenli yaklaşık 15 milyon soydaşımız ya da akraba toplulukları adını verdiğimiz kardeşlerimiz yaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri bakanlığımıza bağlı büyükelçiliklerimiz, Balkan ülkelerindeki Yunus Emre Enstitüsünün şubeleri, Başbakanlığa bağlı TİKA ve Yurt Dışı Türkler Başkanlığı ile Diyanet işleri Başkanlığımız marifetiyle çok önemli hizmetler vermektedir. Balkanların yeni ülkeleri olan Makedonya ve Kosova’yı ilk tanıyan yine Türkiye Cumhuriyeti olmuştur.


Şuraya çeşitli kurumlardan bazı
bürokratlar da katılacaklar

Sait, İzmir’de yapılacak olan II. Balkan şurasına Balkan ülkelerinden bazı hükümet ve STK temsilcilerinin de davet edileceğini, ayrıca Balkan ülkelerinin Ankara’daki Büyükelçileri ile çeşitli illerdeki konsolosları ve fahri konsoloslarının da davet edileceğini söyledi. Sait, şurada TİKA, Dışişleri Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler Başkanlığı ve Diyanet işleri başkanlığından bazı ilgililerinde olacağını belirtti. İlgi duyanlar şurayla ilgili olarak mesai saatleri içinde TBMM’deki 312.4206410 nolu telefondan bilgi alına bilenecekler.