25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İzmirli LGBTT bireyler şiddete karşı yürüdü

Siyah Pembe Üçgen Derneği üyeleri, geçtiğimiz günlerde İstanbul'un Avcılar semtinde yaşayan trans kadınlara yönelik şiddet girişimleri ile İzmir'de bıçaklı saldırıya uğrayan ve polis tarafından darp edilen arkadaşlarının başına gelenlere tepki göstermek için yürüyüş düzenledi.

16 Ekim 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
İzmirli LGBTT bireyler şiddete karşı yürüdü
GÖKÇE KIRTILOĞLU/STAR

İzmir Alsancak Garı önünde toplanan lezbiyen, gay, biseksüel, tarvesti ve transeksüel (LGBTT) bireyler, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin başına kadar yürüdü. Ellerinde 'Ayrımcılığa Hayır', 'Travestiyiz, transseksüeliz' yazılı dövizler taşıyan grup 'Evde, İşte, Mecliste Transseksüeller Her Yerde', 'Susma Haykır Dönmeler Vardır', 'Travestiyiz, Buradayız, Alışın', 'Zıpla zıpla zıplamayan transfobik', Dünya yerinden oynar dönmeler özgür olsa' sloganları attı. Sık sık düdük çalarak çevredekilere seslerini duyurmaya çalışan gruba vatandaşlar da destek verdi.

Grup adına bir açıklama yapan Dernek Sözcüsü Demet Yanardağ, artan nefret ve ayrımcılığın ilk ve en ağır mağdurlarının transseksüeller olduğunu söyledi. Kendilerine yönelik şiddet girişimlerinin en son örneğinin İstanbul Avcılar'da yaşandığını vurgulayan Yanardağ, "İstanbul Avcılar'da 7 Ekim'de bir grup trans bireyin yaşadığı Meis sitesi önünde toplanarak linç girişiminde bulunmuştur. 50-60 kişinin evin önünde toplanmasıyla trans bireyleri linç etmeye kalkan kalabalık, 'Namus için ölürüz, canımızı veririz' sloganıyla halkı nefrete çağırdı. Benzer şekilde İzmir'de Alsancak Bornova Sokağı ve Pınarbaşı semtinde bulunan trans kadınlara yönelik buna benzer yıldırma ve linç girişimleri olmaktadır" dedi.

Trans bireylerin yaşadığı sorunlara mutlaka çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Yanardağ, "Trans kadınların oturduğu evler taşlanmakta, barınma hakkı, yaşama hakkı ve serbest dolaşma hakkı ellerinden alınmaktadır. Devlet de bu duruma sessiz kalmaktadır. Bu provokasyonları örgütleyenler kim? Yetkililer harekete geçmek için transseksüellerin ölmesini mi bekliyor? Bu soruların cevabını bulana kadar eylemlerimiz devam edecek. Nefrete inat, yaşasın hayat diyoruz" şeklinde konuştu.