26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kadınların Sessiz Çığlığı One Billion Rising İle Ses Bulacak

Bir milyar kadına ulaşmayı amaçlayan “1 Billion Rising” (1 Milyar Ayaklanma) Kampanyası, 14 Şubat 2013’te, tüm dünyada kadına yönelik şiddeti protesto etmek, buna bir dur diyebilmek için kolları sıvadı.

İZMİR/STAR12 Ocak 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kadınların  Sessiz Çığlığı One Billion Rising İle  Ses Bulacak
Uluslararası düzeyde bir kampanya olan One Billion Rising’a İzmir’den katılım gösteren Liyakat Derneği de, üyeleriyle sıkı bir çalışma içine girdi.
Girişimciliği destekleyici çalışmalarının yanısıra, kadına yönelik şiddete karşı da birçok proje üreten Liyakat, son olarak, Uluslararası “One Billion Rising” kampanyasına katılarak, dünyanın dört bir yanında insanlık dışı muameleye maruz kalan kadınlar için ayağa kalktı. One Billion Rising Projesiyle, tüm dünyada 1 milyar kadın, aynı anda dans ederek şiddete karşı yeni bir kadın devrimi yaratacak.
İzmir’de Liyakat Derneği tarafından 14 Şubat’ta, saat 14.30’da, Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşecek gösteriye iş kadınları da destek verecek. LİYAKAT Derneği üyelerinden olan 15 seçkin iş kadının katılımı ile gerçekleşecek olan dans gösterisi, dünyaca ünlü Anadolu Ateşi dans topluluğunun gösterisinden esinlenerek kareograflanacak. Organizasyon için Ege Üniversitesi Devlet Konservatuarı Halk Oyunları bölümü hocalarından Osman Merze ve Şehim Çiftçinin eğitmenliğinde sıkı bir çalışma içine giren Liyakatlı iş kadınları, müziklerini, Ege üniversitesi Devlet Türk Müziği konservatuarı Türk Halk Oyunları Öğretim Görevlisi Tarkan Erkan’ın düzenleyeceği gösteride, ülkemizin folklör motiflerini taşıyan dans çalışmaları sergileyecekler. Sallan Bana ( Trabzon), Döne (Artvin), Keje ( Hakkari ), Delilo ( Diyarbakır ), Albasma ( İzmir ), Teke Yöresi 9/8, Arzu ile Kamber ( Edirne ), Kız Karşılaması ( Trakya ), Damat Halayı ( Üsküp ) oyunlarının sergileneceği gösterinin son dansına meydanda bulunan herkes iştirak edebilecek. Basının da yakından izleyeceği One Billion Rising performansının sonunda Cumhuriyet Meydanına gelen tüm izleyiciler, Üsküp’e ait bilinen bir oyun olan Damat Halayı’na katılım gösterecek.
14 Şubat Sevgililer Günü’nde 1 milyar kadının yüzünü gülümsetecek olan projeye dahil olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Berkay Eskinazi, kadın hareketine destek olmak isteyen herkesi cinsiyet ayrımı yapmaksızın Cumhuriyet Meydanı’na beklediklerini dile getirerek, “Gülümsemeye muhtaç kadınlar için 14 Şubat’ta saat 14.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda buluşalım. Kadına karşı şiddet bittiği zaman dünyada her şey düzelecek” mesajını verdi. Dünyada her üç kadından birinin, hayatında bir kere şiddet görmesinden yola çıkan kampanyanın büyük bir kadın devrimi yaratacağını vurgulayan Proje Lideri ve Liyakat Derneği Başkan Yardımcısı Gülçin Güloğlu ise, “Tüm dünya kadınları, kendilerine yapılan bu işkencelere dur diyebilmek, seslerini duyurabilmek için, hem ilginç hem de çok güzel bir protesto gerçekleştirecek. Hep birlikte ‘dans ederek‘ ayaklanacaklar. Sevgililer gününde bu protestoya destek vermek isteyen tüm kadınlar, bulundukları yerde, dans ederek ayaklanacaklar. Biz de Liyakat ailesi olarak projeye, Cumhuriyet Meydanında tüm üyelerimiz ve destekçilerimizi biraraya getirerek katkı sağlayacağız.” dedi.