25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kamu Hastanelerinde İlk Uygulama İzmir'de!

“Ultrason Doktorun Steteskopudur” sloganlı eğitimlerin işbirliği protokolü imzalandı. İşbirliği protokolü ile Türkiye'de Kamu Hastanalerinde ilk uyulama İzmir'de başlayacak.

STAR/İZMİR12 Nisan 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kamu Hastanelerinde İlk Uygulama İzmir'de!
İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, “Ultrason Doktorun Steteskopudur” sloganıyla yola çıkarak, hastanelerinin acillerine başvuran hastalara modern tıp düzeyinde yaklaşım sağlama gerekliliği nedeniyle fark yaratan ve ülkemizde bir ilk olan “Acil Yatakbaşı Ultrason Eğitim Programı”nı düzenledi. İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Acil Eğitim Koordinatörlüğü ve Türkiye Acil Tıp Derneği arasında 11.04.2014 tarihinde bir işbirliği protokolü imzalandı. Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Prof.Dr. Yıldıray Çete, İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Prof.Dr. Osman Nuri Dilek ve Genel Sekreterliğin Acil Eğitim Koordinatörü Doç.Dr. Murat Anıl’ın imzalarının bulunduğu işbirliği protokolü ile farklı hastanelerden farklı doktorlara yönelik eğitimlere devam edilecek. Kamu Hastane Birlikleri arasında “Acil Yatakbaşı Ultrason Eğitimi”nin verildiği ilk Genel Sekreterlik olan İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı 15 hastanenin hekimlerine yönelik belirli aralıkla eğitimlerin devam edeceği belirtildi.

İşbirliği protokolü imza töreninde Genel Sekreter Prof.Dr. Osman Nuri Dilek, Türkiye Acil Tıp Derneği ve Genel Sekreterlik Acil Eğitim Koordinatörlüğü’ne verdikleri destek için teşekkür ederek “Bizim amacımız acil servise başvuran hastalarımıza daha kaliteli, daha hızlı, daha güvenli yöntemlerle en doğru teşhisi koymak. Hem doktorlarımıza hem de hastalarımıza yardımcı olmaya çalışmaktır. Acil servise gelen hastaya bu eğitimler sonucunda radyasyonsuz bir yöntemle daha kısa sürede tanı konulmasını ve aynı zamanda hekim arkadaşlarımın da çalışmalarını kolaylaştırabilmeyi başarabilirsek daha mutlu olacağız. Şimdiye kadar uygulanan görüntüleme yöntemleri ile daha uzun zamanda yapılan tanısal araştırmaların süresini 5 dakika gibi bir süreye indirebilmek, zamanla yarışılan sahada büyük avantaj kazandıracaktır. Ultrason tetkiki doktorlarımızın adeta yeni bir stetoskopu olacaktır.” dedi. Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Yıldıray Çete de Genel Sekreter Dilek’e teşekkür belgesi sunarak, ultrasonun önemli bir tetkik yöntemi olduğunu ve bu gibi eğitimlerin öneminden bahsederek eğitim açısından her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

İzmir Kuzey KHB’nin Acil Eğitim Koordinatörlüğü’nün organizasyonunu sağladığı eğitimlere hastanelerin acillerinde çalışan hekimler katılıyor. 10-11 Nisan tarihlerinde ilki gerçekleşen eğitim hakkında Acil Eğitim Koordinatörü Doç.Dr. Murat Anıl’ın verdiği bilgiye göre toplamda iki tam günden oluşan eğitim programları hazırlanmış, teorik ve pratik bölümlerden oluşan, videolarla desteklenen eğitimin uygulamalı bölümünde, canlı ve cansız mankenler üzerinde pratikler yapılarak eğitimler verilmektedir. Doç.Dr. Murat Anıl verilen eğitimi anlatırken “Türkiye Acil Tıp Derneği’ne üye Acil Tıp Uzmanları Dr. Funda K. Akarca, Dr. Murat Yeşilaras ve Dr. Özge Can tarafından verilen eğitimlerde öncelikle eğitim programına gelen hekimlere ultrason cihazının teknik özellikleri ve görüntüleme prensipleri anlatıldı. Bilinenden farklı olarak uygulama alanında olan akciğer ultrasonundan, karaciğer, kalp ve dalak gibi ses dalgalarının kullanılarak görüntü alınabilecek acil şartlarda bakılması gereken her türlü anatomik bilgi katılımcı hekim arkadaşlarımıza aktarıldı. Girişimsel bir işlem gerektirmediği, tamamen vücut bütünlüğü bozulmadan yapılabilen, tekrarlanmasında bir sıkıntı yaşanmayan, gebe ve çocuklarda çok güvenli uygulanabilen bir yöntem olması nedeniyle bu eğitimlerin sürdürülmesi meslektaşlarımıza ve hastalarımıza çok faydalı olacaktır.”dedi.

Katılımcı hekimler düzenlenen eğitimle ilgili olumlu düşüncelerini dile getirirken bu gibi eğitimlerin sürekli devam etmesini isteyerek, hem eğitmenlere hem de Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine teşekkürlerini ilettiler. Türkiye Acil Tıp Derneği tarafından eğitime katılan hekimlere katılım belgesi verildi.