25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kapanacak belde belediyelerine umut doğdu

İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Nisan tarihinde yayımlanan ve 11085 sayılı 'Büyükşehir kapsamındaki beldelerin yetkilerini kısıtlayan' genelge Danıştay 8. Dairesi tarafından durduruldu. Yayımlanan genelgenin iptali için mahkemeye başvuran Büyükşehir Yasası kapsamında kapatılacak belediyelerden olan Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli, “Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da hukuk mücadelemiz devam edecektir. Büyükşehirle ilgili düzenlemenin geri döneceği veya iptal edileceği yönündeki inancımı halen muhafaza etmekteyim” dedi.

HAKAN GÜREL27 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kapanacak belde belediyelerine umut doğdu
İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgenin hemen ardından hukuk mücadelesi başlatan Beldibi Belediyesi Muğla'nın Büyükşehir statüsüne girmesi ve belde belediyelerin kapatılması konusunda ilk raundu kazandı.

İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Nisan 2012 tarih ve 11085 sayılı genelgesi ile Büyükşehir yasası ile belediyelikleri iptal edilecek beldelerin ve köy muhtarlıklarının yetkileri Valiliklere devredildi. İçişleri Bakanlığı tarafından Belde belediyelerinin ve köy muhtarlıklarının yetkilerinin valiliklere devredildiğine ilişkin genelge Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon ve Şanlıurfa valiliklerine gönderildi. Bakanlık genelgenin önsözünde gerekçe olarak, büyükşehir olacak illerdeki bazı belde belediyelerin taşınmazlarını elden çıkarma ve belediyeyi borçlandırma yoluna gittikleri duyumları üzerine, idarede bütünlük, hizmetlerde sürekliliğin sağlanması ve kamu menfaatinin korunması amacıyla tedbir alınması zorunluluğunda kaldıkları belirtildi. 4 maddelik genelgede, söz konusu belde belediyelerinin imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsatı işlemleri dışındaki hemen hemen tüm işlemlerde, 5393 sayılı belediye kanunun 68. Maddesindeki hükümlerin saklı kalması kaydıyla valilik onayını zorunlu kıldı.

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATILDI
İçişleri Bakanlığı tarafından alınan bu kararın ardından Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Beldibi Belediyesi öncülüğünde genelgenin iptali için Ege bölgesinde bulunan 100'ün üzerinde belde beledisinin desteği ile hukuk mücadelesi başlatıldı. Hazırlanan itiraz dilekçeleri ile belde belediyeleri genelgenin iptali için Danıştay'a başvurdu. İtirazları inceleyen Danıştay 8. Mahkemesi, belde belediyelerin yaptıkları başvuruyu haklı buldu ve İçişleri Bakanlığının 24 Nisan 2012 tarihli 11085 sayılı yayımlanan genelgeyi 2012/4786 sayılı kararla yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Danıştay'ın aldığı kararın geçte olsa yanlıştan dönülmesi için önemli olduğuna dikkati çeken Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli, “Biz 24 Nisan tarihli İçişleri Bakanlığı kararının kanunsuzluğunu o gün belirtmiştik ve belde belediyelerine büyük haksızlık yapıldığını dile getirmiştik. Nitekim başta Beldibi Belediyesi olmak üzere onlarca belde belediyesinin Danıştay'a açmış oldukları; ilgili kararın iptali ve yürütmenin durdurulması konusunda, geçte olsa Danıştay ilgili dairesi kararını açıklamış ve tebliğ etmiştir. Alınan karar genelgenin iptali için ara karardır. Nihai karar önümüzdeki günlerde mahkeme tarafından verilecektir. Yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde; 'açıkça hukuka aykırı olan dava konusu genelgenin uygulanması halinde Belediye hizmetlerinin aksayacağı ve hizmetten yararlanan vatandaşlar yönünden telafi güç veya imkansız zararlara neden olabileceği açıktır' deniliyor” dedi.

HALA UMUDUMUZ VAR
Danıştayın aldığı bu kararın ardından Büyükşehir Yasası ile ilgili olarak yapılan düzenlemeden dönülmesi konusunda umutları olduğunu anlatan İspirli, “Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da hukuk mücadelemiz devam edecektir. Ancak 24 Nisan 2012 tarihinden bu yana, bu genelge sebebiyle aksayan Belediye hizmetleri ile oluşan vatandaş mağduriyetinin bir muhatabı olmalıdır. Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde TBMM kabul edilen ve onay için Cumhurbaşkanlığına gönderilen Büyükşehir Kanununda Anayasa ya birçok yönden aykırılık olması nedeniyle, Büyükşehirle ilgili düzenlemenin geri döneceği veya iptal edileceği yönündeki inancımı halen muhafaza etmekteyim” diye konuştu.

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURACAĞIM
Büyükşehir yasası ile belde belediyelerin kapatılmasının doğru olmadığını da dile getiren İspirli, “Bu konuda biz tavrımızı çok önceden net bir şekilde ortaya koyduk. Büyükşehir Yasası kapsamında belde belediyelerinin kapatılması hukuka aykırı. Bu yasa halen Cumhurbaşkanımızın önünde. Eğer Cumhurbaşkanı bu yasayı onaylarsa ben kişisel olarak yasanın iptali için bireysel olarak hakkımı sonuna kadar aramak için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağım. Bizim hukuk mücadelemiz yeni başlıyor” dedi.