20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Karadeniz'in bağcılığı merkezi olduğu kanıtlandı

Dokuz Eylül Üniversitesi Ortaçağ Arkeolojisi Anabilimdalı Başkanı Doç. Dr. Ergün Laflı ve ekibinin Karabük'ün Eskipazar İlçesi'nde yer alan' Hadrianopolis' antik kentinde sürdürdüğü çalışmalar, Karadeniz'in eskiçağ'dan bu yana bağcılığın merkezi olduğunu ortaya çıktı. 2005 ile 2009 yılları arasında sürdürülen kazılarda, Eskiçağ'da Karadeniz Bölgesi'nin özellikle Karabük, Safranbolu, Kastamonu gibi batı ve orta kesimlerinde yoğun miktarda bağcılık yapıldığına dair kalıntılar bulundu.

İZMİR/STAR13 Eylül 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Karadeniz'in bağcılığı merkezi olduğu kanıtlandı
KÖKENLER ANTİK ÇAĞ'A DAYANIYOR
Yapılan çalışmalar Oxford'da arkeoloji alanında önde gelen "British Archaelogical Reports" serisinde "Hadrianopolis I: Inschriften aus Paphlagonia" adıyla yayınlandı. Ortaçağ Arkeolojisi Anabilimdalı Başkanı Doç. Dr. Ergün Laflı, "Bulunan kalıntılar, günümüzde Karadeniz'de sürdürülen fındık ve çay gibi yoğun kitle tarım faaliyetlerinin kökenlerinin Antik Çağ'a dayandığını gösteriyor" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin yaptığı arkeolojik araştırmaların Eskiçağ Anadolu tarihine en önemli katkılarından birinin araştırılan alanda ele geçen bağcılık faaliyetlerine ilişkin taş kalıntılar ve yapılar olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Laflı, "Bu kalıntılar arasında özellikle çok sayıda üzüm sıkma taşları bulunmaktadır. Bu taşların bölgede çok geniş bir alanda dağıldığı gözlemlenmiştir. Bu da bağcılık, dikim ve şarap üretim faaliyetlerinin ne denli geniş bir alana yayıldığına işaret eder. Ayrıca yapılan kazılar sırasında şarap üretilen bazı binaların kalıntıları da bulunmuştur. Karabük Bölgesi'nde sürdürülen bazı bilimsel toprak cinsi araştırmaları bölgenin toprağının bağcılık için ne denli elverişli olduğunu ortaya koymuştur. Antik Çağ'da Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde üretilen bu şarap büyük olasılıkla ırmaklar yolu ile kıyıdaki kentlere taşınıyor, orada amphoralara doldurulup, tüm Eskiçağ dünyasına pazarlanıyordu. İnsanlık tarihine Antik Çağ'da elma ve kiraz gibi meyveleri kazandıran bölge olarak bilinen Karadeniz'in aynı zamanda bağcılığı ile de oldukça meşhur olduğu bu çalışmalarla ortaya konmuş oldu" diye konuştu.