26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kış Mevsiminin Güzel Yanı: Nar Meyvesi

İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyen Fatma Baysal, 'Narın içerdiği ellagic asid için cilt yaşlanmasını önleyici etkisi olduğunu belirtti.”

İZMİR/ STAR26 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kış Mevsiminin Güzel Yanı: Nar Meyvesi

“ Nar; kaliteli miktarlarda C vitamini, Potasyum, Magnezyum gibi mineraller antioksidan maddeler içerir.”  Baysal “ Nar meyvesinin çekirdekleri büyük oranda puninik asit adı verilen ve kalp damar sağlığını koruyucu etkisi bulunan kimyasal bir bileşen içerir. Yapılan bazı çalışmalarda bu yağ asidinin  kötü kolesterol diye tabir ettiğimiz LDL ve trigliseritleri  düşürdüğü bulunmuştur. Bilindiği üzere kanda yüksek LDL kalp damar hastalıkları için yüksek risk anlamına geliyor. Nar suyu  C vitamini ve polifenollerden zengindir. İçerdiği flavanollerin yüksek antioksidan kapasitesi vardır.  Yapılan bir çok çalışmada antosiyanin, kateşin,ellagitanin gibi antioksidanların vücuttaki kanserojen maddeleri engellediği ve toksinlere karşı vücudu koruduklarını göstermiştir. Özellikle prostat, meme, akciğer, deri kanseri hastalıklarında nar ile yapılan bir çok çalışma mevcuttur” dedi.

 

“ 2010 yılında yapılan bir çalışmada nar meyvesinin içerdiği polifenoller sayesinde osteoartrit hastalarında inflamasyonu azaltabileceği sonucuna varıldığını belirten Baysal, “ Bazı hayvan çalışmalarında da otoimmün bir hastalık olan romatoid artrit hastalığında hastalığında da olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Nar meyvesi kemik yapısının korunmasında da içerdiği fenolik bileşikler nedeniyle olumlu rol oynar. Ayrıca bazı bakteri ve mantar türlerine karşı koruyucu etkisi olduğu düşünüldüğü için içerdiği C vitamini de düşünülerek bağışıklığı arttırıcı etkisi vardır. Özellikle üriner sistem enfeksiyonlarına neden olan ve dişlerde plaklaşan mikroorganizmalara karşı  koruyucu etkisi nedeniyle ağız diş sağlığı ve üriner sistem sağlığı için tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Narın içerdiği ellagic asid için cilt yaşlanmasını önleyici etkisi bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Bu yüzden ileri zamanlarda cilt kremlerinde nar içeriğini bolca görmemiz muhtemel olacaktır.” Dedi.

Bunlarla birlikte Alzheimer,HIV gibi hastalıklar üzerine çalışmalar devam etmektedir.

Nar meyvesini  mevsiminde hergün 1 porsiyon  olarak tüketilirse yeterli olacaktır. 1 porsiyon miktarını ortalama 1 avuç nar tanesidir , istenirse 1 çay bardağı meyve suyu olarak da tüketilebilir.  Ancak içerdiği früktoz, glikoz,sükroz nedeni ile şeker hastası olanlar dikkatli tüketmelidir. Böbrek yetmezliği olan hastaların, ACE inhibitörü ilaç kullanan yüksek tansiyon hastalarının fazla miktarda nar tüketmesi sakıncalı olabilir.