20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kosova'nın İhtiyacı Türkiye'nin Gücü ve Tecrübesi Var

Kosova Ekonomi Bakan Yardımcısı Hassani başkanlığındaki heyet, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

İZMİR/STAR1 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kosova'nın İhtiyacı Türkiye'nin Gücü ve Tecrübesi Var
Kosova Ekonomi Bakan Yardımcısı Ramadan Hassani, İzmirli sanayicileri ülkesinde yatırım yapmaya ve bu sayede Avrupa'ya açılmaya çağırdı. Hassani, "Kosova'nın yatırıma çok ihtiyacı vardır, Türkiye'nin ise yatırımlarda tecrübesi çok büyüktür. Biz yeni bir ülkeyiz ve herşeye ihtiyacımız var. Hem siyasi hem de ticari ilişkilerimizi artırmak istiyoruz" dedi.
 
Kosova Ekonomi Bakan Yardımcısı Hassani başkanlığındaki heyet, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret etti. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi'nin ev sahipliği yaptığı ziyarette, gündemin ağırlığını ticaret hacminin ve yatırımların artırılması oluşturdu. Kosova'nın Türkiye ile ilişkilerinin sürekli gelişme gösterdiğini ancak istenilen noktaya ulaşılamadığını belirten Ramadan Hassani, "Ülkemize yakınlığı nedeniyle İstanbul ile daha sık ilişkimiz oldu. Ancak bu ziyaretten İzmir ile ticareti daha fazla geliştirebileceğimizi anladık. Kosova ile Türkiye arasında 20'ye yakın anlaşma var. Hükümetimiz özellikle Türk yatırımcıların yatırım yapmalarını istiyor. Yatırım koşullarımız elverişli. Ülkelerimiz arasındaki ticarette dengeyi sağlamayı arzu ediyoruz. Ayrıca anlaşmalarımız sayesinde Kosova'da üretilen malların Avrupa pazarına çok rahat ulaşabiliyor olması da yatırımcılar için büyük avantaj" diye konuştu.
 
"KOSOVA'YI KENDİMİZE YAKIN HİSSEDİYORUZ"
EgeBölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir ile Kosova arasındaki ticaretin çok zayıf olduğuna işaret ederken, "300'den fazla Türk firmasının faaliyet gösterdiği, 18 bin Türk vatandaşının yaşadığı Kosova, kendimize yakın hissettiğimiz bir ülke. Öncelikle ticareti geliştirmek lazım. EBSO olarak İzmirli ve Kosovalı yatırımcıları buluşturacak organizasyonlar için işbirliğine hazırız. Geçen yıl Eylül ayında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle yatırım ve ticaret rakamlarının daha da artacağına inanıyoruz" dedi.
 
EBSO'nun gıda, tekstil, makine, elektrik-elektronik, petrokimya, enerji, inşaat, otomotiv ve yan sanayi başta olmak üzere 64 değişik sanayi dalında 4 bin 500 üyesi bulunduğunu belirten Çiçekçi, Kosova'daki enerji, işgücü niteliği ve maliyetleri, vergiler, finansman kolaylıkları ve arazi tahsisleri gibi hususların yatırımların artırılmasında önemli rol oynayacağını ifade etti.
 
YATIRIM ORTAMI HAZIR
Heyette bulunan Alliance Kosovar Business Başkanı Agim Shahini de, Türk şirketlerinin Kosova'da yatırım yapması için pekçok etken bulunduğunu ifade etti. Kosova'daki otoyolları Türk şirketlerinin yaptığını, elektrik dağıtımında da Türk yatırımlarının bulunduğunu söyleyen Shahini, Türk bankalarının da finans piyasasında aktif rol aldığını belirtti. Agim Shahini, "Kosova'da KDV yüzde 16, Gümrük Vergisi yüzde 10, Gelir Vergisi yüzde 10 oranındadır. Euro kullanımı çok önemlidir. Heyet organizasyonlarında hükümetimiz her zaman partnerimizdir. İşbirliği yapmak için buradayız. Yatırım imkanlarını değerlendirmek için sizleri de Kosova'ya bekliyoruz" diye konuştu.
 
TÜRKLER AKTİF
2013 yılı rakamlarına göre Türkiye'nin Kosova'ya ihracatı 211 milyon Euro olurken, 7.4 milyon euroluk ithalat yapıldı. Aynı yıl Kosova'dan hiç ithalat yapmayan İzmir'in ihracatı ise 4.1 milyon euro civarında gerçekleşti. Türk özel sektörünün Kosova'daki yatırımları 335.4 milyon euroya ulaştı, müteahhitlik sektörünün yüklendiği projelerin toplam maliyeti 800 milyon euro oldu. THY'nin Kosova'nın başkenti Piriştine'ye direkt uçak seferi bulunuyor. Kosova, Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor.