24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Kruvaziyer Turizmde İzmir İçin Yeni Fırsatlar Var

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İspanya'nın Berselona Kenti'nde düzenlenen Kruvaziyer Hatları Uluslararası Birliği 2014 Zirvesi ile (CLIA PORT&DESTINATION SUMMIT 2014) ve Seatrade Med Barcelona Fuarı'na katıldı.

İZMİR/STAR17 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kruvaziyer Turizmde İzmir İçin Yeni Fırsatlar Var
İspanya'nın Berselona Kenti'nde düzenlenen Kruvaziyer Hatları Uluslararası Birliği 2014 Zirvesi ile (CLIA PORT&DESTINATION SUMMIT 2014) ve Seatrade Med Barcelona Fuarı'na katılan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Pek çok şirketin yetkilisi ile yaptığımız görüşmede şirketlerin Doğu Avrupa'daki limanlarda yaşanan sorunlar nedeniyle, yeni arayışlar içinde olduğunu gördük, bu da bize yeni fırsatlar sunuyor" dedi. Demirtaş, Barselona'da İzmir'i kruvaziyer turizmde geliştirmek için çalıştıklarını belirterek, "İzmir de İzmir kurvaziyer yolcu sayı düşüşünden bahsediliyor, bazı yetkililer felaket telalığı yapıyor. Yıllardır faydaları olmadı hiç olmazsa gölge etmesinler" dedi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk de, şirketlerin minimum maliyet, maksimum müşteri memnuniyeti istediğini, limanların buna göre dizayn edilmesi gerektiğini söyledi. 
 
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 16-17 Eylül tarihlerinde İspanya'nın Berselona Kenti'nde düzenlenen Kruvaziyer Hatları Uluslararası Birliği 2014 Zirvesi ile (CLIA PORT&DESTINATION SUMMIT 2014) ve Seatrade Med Barcelona Fuarı'na, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İTO Kruvaziyer Sorumlusu Mine Güneş, DTO İzmir Şubesi Yönetim kurulu üyeleri Savaş Ercan ve Ahmet Subay ile birlikte katıldıklarını söyledi. Fuara İzmir dışında Türkiye'den sadece Mersin ve Marmaris Limanları'nın katıldığını belirten Demirtaş, "Fuarda Trabzon ve Mersin Kalkınma Ajansları'nın yurtdışı tanıtım için yaptığı çalışmalarını görünce 'Nerede İzmir Kalkınma Ajansı?' diye kendimize sorduk" dedi. 
 
SEKTÖRDE KARTLAR YENİDEN KARILIYOR
Fuarda Türkiye Kruvaziyer Platformu (Cruise Türkiye) Başkanı olarak sadece İzmir'i değil tüm Türkiye'yi pazarlamak için çalıştıklarını belirten Demirtaş, "Başta Çeşme Limanı olmak üzere ülkemizdeki 17 Liman ve 7 İskele'yi harita ve görselleri ile standımızda tanıttık, konuştuğumuz kruvaziyer şirketi yöneticilerine hepsi hakkında bilgi verdik. Standımızda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve sektörün duayen firması Tura Turizm'e de yer verdik" dedi. Demirtaş, "Sektörün en büyükleri başta olmak üzere kurvaziyer şirketi yöneticileri ile bugünü ve 2015- 2016 programlarını konuştuk Bazı şirketlerin, el değiştirmesi, limanların kurallarının değişmesi ve daha kamuoyu ile paylaşamayacağımız nedenlerle sektörde kartlar yeniden karılıyor" dedi.
 
İZMİR LİMANI YENİ FIRSATLAR YAKALAYABİLİR 
Güney Avrupa'daki bazı önemli limanlarda yaşanan sorunlar nedeniyle büyük şirketlerin arayış içinde olduğunu belirten Demirtaş, "Bu nedenle İzmir limanı yeni fırsatlar yakalayabilir" dedi. Demirtaş, "İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndaki yeni dış hatlar terminalimiz ve SUNEXPRES ile diğer hava yolu şirketlerinin direkt İzmir çıkışlı Avrupa'ya çok sayıda uçuş yapması  2015 planlarımızda elimizi güçlendiriyor.  İzmir'in HOMEPORT (biniş-iniş limanı) olması hayalimizi gerçeğe dönüştürmek için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. TAV ve İzmir Alsancak Liman İdaresi ile neler yapabileceğimizi kararlaştırıp şirketlere teklifimizi yapacağız" diye konuştu. 
 
BAZI YETKİLİLER HALA FELAKET TELLALIĞI YAPIYOR
Barselona'daki zirve ve forumda Akdeniz'de sektörde genel düşüşün herkes tarafından kabul edildiğini belirten Demirtaş, "Sektördeki genel düşüşü tartıştık. Türkiye olarak sorun çözümüne katkı koyabileceğimizi anlattık, işbirliğimiz  ile aşağıya doğu gidişi tersine döndürebileceğimizi de ifade ettik" dedi. Demirtaş, İzmir'e 2013 yılında 105 bin yolcu getiren, ancak bu sene başka limanlara kayan şirketin yetkilisi ile de tekrar İzmir'e gelmeleri için görüştüklerini belirten Demirtaş, "Bazı şirketler bu sene de ek sefer müjdesi verdiler Biz bunları yaparken hala İzmir de İzmir kurvaziyer yolcu sayı düşüşünden bahsediliyor, felaket telalığı yapılıyor. Yıllardır faydaları olmadı hiç olmazsa gölge etmesinler" dedi. 
 
YİNE BİNALİ YILDIRIM DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR
Demirtaş, Avrupa'daki ekonomik kriz, yoğun rekabet nedeni ile tüm görüştükleri tüm şirketlerin hizmet ücretlerinde indirim, getirdiği yolcu sayısının fazlalığına göre indirim ve mevsime göre değişken tarife uygulanmasını istediğini aktardı. Demirtaş, "Şirketler Bu konuda  son derece haklılar. En kısa zamanda Geçmiş Dönem Ulaştırma Bakanımız ve İzmir Milletvekilimiz Sayın Binali Yıldırım'a konuyu ileterek, yardım talep edeceğiz. Kruvaziyer turizmin başlangıcından itibaren her konuda bize destek olan, önümüzü açan Binali Yıldırım'ın desteğine ihtiyacımız var" diye konuştu. 
 
MİNİMUM MALİYET, MAKSİMİM MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de Barselona'daki kruvaziyer zirvesine İzmir Ticaret Odası'nın koordinesinde Cruise Türkiye olarak geniş bir katılımın sağlandığını söyledi. Öztürk, "Sadece İzmir ve bölgesi için değil, tüm Türkiye Kruvaziyer limanları için Sayın Ekrem Demirtaş ve ekibinin gayret ve özverilerine yakinen şahit oldum. Gelinecek noktadan daha üst noktaları hedeflediklerini görmekten de bir İzmirli olarak büyük memnuniyet duydum" dedi. 2 oda başkanı olarak katıldıkları tüm toplantılardan, her servis sağlayıcının, şirketin 2016 yılına odaklandığını ve her zaman olduğu gibi "Minimum maliyet, maksimum misafir memnuniyeti"nin öncelikli olduğunu belirten Öztürk, "Bizim de limanlarımızın ve servislerimizin dizayn edilmesi gerektiğini gördük. Özellikle, hatların uğrama sayısını arttırmaları için tek belirleyicin kendileri olmadığı, biz destinasyonların da, düşük maliyetlerle tevsik edici olmamız gerektiği görüştüğümüz tüm yetkililerin ortak noktası idi. Bizde, yıllardır ayni şekilde, ziyaretçi sayısının artmasının tek anahtarının bu olduğunu söylüyoruz. Bir sonraki Sea Trade Fuarı'na, yine bu kez bakanlığımızın himayesinde ve tüm paydaşların destekleri ile katılmamız son derece önemli. Keza, Türkiye'nin tüm limanlarının bir çatı altında tanıtımı etkin olacaktır" şeklinde konuştu.