6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

'Madımak' müze olacak dünyayı dolaşacak

Madımak Katliamı'nda üç yakınını yitiren Hüseyin Karababa'nın öncülüğünde başlatılan Madımak Müze Otobüsü Projesi, Bornova Belediyesi Nikah Sarayı'nda düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Karababa, Madımak Müze Otobüsü'nün tamamlanma aşamasına geldiğini belirterek, 'Bu otobüsle şehir şehir ülke ülke gezip, 2 Temmuz 1993'te Madımak'ta yaşananları dünyanın gözlerinin önüne sereceğiz. Etkinliğimize verdiği katkılardan dolayı Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'a teşekkür ediyoruz' dedi.

İZMİR/STAR24 Şubat 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
'Madımak' müze olacak dünyayı dolaşacak
Bornova Belediyesi Nikah Sarayı'nda düzenlenen toplantıya, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, CHP İl Başkanı Ali Engin, İzmir eski Milletvekili Türkan Miçooğulları, Efe Kültür Dernekleri Genel Başkanı Yazar Cem Çelik, İnter Yorum İletişim Kooperatifi ve Pir Sultan Abdal Derneği Buca Şube Sekreteri Aşur Eylen, 2 Temmuz 1993'te yobazlar tarafından yakılan Madımak Oteli'nden kurtulan Şair Yazar Hidayet Karakuş ve üç yakınını Madımak Katliamı'nda yitiren Halk Ozanı Hüseyin Karababa konuşmacı olarak katıldı. Yoğun il gören toplantıyı CHP İzmir İl yöneticileri, CHP Bornova İlçe Başkanı Enver Dündar ve duyarlı yurttaş izledi.

Can Dündar'ın Madımak Belgeseli'nin bir bölümünün gösterildiği etkinlikte, Madımak Müze Otobüsü hakkında bilgi veren Hüseyin Karababa, katliamın üstünden 20 yıl geçtiğini hatırlattı. Aradan geçen bunca yıla rağmen Madımak Oteli'nin bir türlü müze haline getirilmediğini söyleyen Karababa, "Biz de Madımak müze olana kadar bir otobüsü müze haline getirerek Madımak'ta yaşananları, ozanlarımızı aydınlarımızı halkımıza anlatmak istedik. Bu otobüste Türkiye'de gündüz vakti insanların nasıl diri diri yakıldığını anlatacağız. Şehir şehir, ülke ülke gezeceğiz. Avrupa'daki çeşitli ülkelerin parlamentonlarında yaşananları ortaya koyacağız" dedi.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Kahramanmaraş'ta, Çorum'da, Malatya'da ölen insanların ortak noktasının yüreklerinde insan sevgisi taşımaları olduğunu söyledi. Anadolu halkının tüm bu baskılara zulme direnmeyi bildiğini söyleyen Başkan Sındır, "Sivas da bunların bir devamıdır. Katliamdır. Madımak'ta yaşananlar sosyal develete, laikliğe Mustafa Kemal'e karşı olanların yaktığı bir ateştir. 35 aydınlık yüzümüzü Madımak'ta kaybettik. Onların ışıkları yolumuzu aydınlatsın. Madımak'ta yaşadığımıız acı bizim mücadelemize güç katsın. Müze otobüs için destek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Toplantıda konuşan CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Madımak'ta yaşananların ibret verici olduğunu belirterek, "Yaşananlar Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında, insanlarımızı karşı karşıya getirip kışkırtma planının bir parçasıdır" dedi. Şair Yazar Hidayet Karakuş, ateşe verilen Madımak Oteli'nde yaşadıklarını anlattı. Türkiye'nin bir yol ayrımında olduğunu söyleyen Karakuş, Atatürk'ün ilkelerinde birleşilip Kurtuluş Savaşı'ndaki Müdafa-i Hukuk cemiyetlerinin yarattığı havanın oluşturulması gerektiğni söyledi. İzmir eski Milletvekili Türkan Miçooğulları, gençlere çağrıda bulunarak tüm alanlarda etkin bir mücadele yürütmelirini istedi. Efe Kültür Dernekleri Genel Başkanı Yazar Cem Çelik, yapılan katliamların ekonomik temellerinin de olduğunu belirterek Madımak Katliamı'nad sonra insanların mallarını haraç mezat satarak Sivas'ı terkettiklerini söyledi. İnter Yorum İletişim Kooperatifi Başkanı ve Pir Sultan Abdal Derneği Buca Şube Sekreteri Aşur Eylen, Madımak Katliamı ve aydınlarla ilgili çalışmalar hazırlayıp Madımak Müze Otobüsü'ne bağışlayacaklarını söyledi.

Tanıtım toplantısının ardından Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, konuşmacılara birer plaket verdi. Gecenin sonunda Gani Pekşen, Özgür Yurteri, Erdem Şimşek ve Hüseyin Koçak mini bir konser verdi.