26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Meme Kanseri ve Yüksek Kolestrolün Nedeni “Lyme Hastalığı” Olabilir

Prof. Dr. Çetin, meme kanseri ve yüksek kolestrolu olan hastaların Lmye testi yapmasını istedi.

İZMİR/ STAR24 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Meme Kanseri ve Yüksek Kolestrolün Nedeni “Lyme Hastalığı” Olabilir
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, Lyme hastalığının 350'den fazla hastalığı taklit ettiğini belirterek, “Son günlerde Amerika'da yapılan araştırmalar kolesterol sorunu, otoimmün hastalıklar ve meme kanseri gibi hastalıkların temelinde Lyme neden olan 'Borrelia burgdorferi ' isimli bakterinin sebep olduğu anlaşıldı” dedi. Prof. Dr. Çetin, Sabancı Kültür Sarayı'nda düzenlenen  “Lyme Hastalığı: İçimizdeki Sessiz Katil” konulu konferansta, Lyme hastalığının neden olduğu hastalıklarla ilgili bilgi verdi. 
 
Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse'nin izlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Barbaros Çetin, yüksek kolesterol ve meme kanseri teşhisi konan tüm hastaların mutlaka lyme testi yapması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Çetin, “Dünyada böyle bir genomda canlı yok. Salgının sebebi Lyme neden olan 'Borrelia burgdorferi ' isimli bakterinin olağanüstü genetik yapısında yatıyor.  15 milyon yıldır gezegende yayılan bu bakteri, 7 milyar insanın vücudunun büyük kısmını işgal etmiş durumdadır. En korkutucu tarafı, sonsuz derece yeni tür oluşturma kabiliyetindedir. Bu durum, Lyme'n taklit ettiği hastalıkların tedavisini de zorlaştırıyor. Bu bakteri, vücudumuzdan kolesterolü çalarak, karaciğerimizin fazla kolesterol üretmesine neden olduğundan, birçok insanda kronik yüksek kolesterole sebebiyet vererek, başta kalp krizi olmak üzere bazı kanser türlerinin oluşmasında doğrudan sorumluğudur. Kolesterol, meme kanserini tetiklediğinden, meme kanseri tedavisinde mutlaka Lyme tespitinin öncelikle yapılması gerekir” dedi.
 
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün 117 ülkede Lyme hastalığını tespit ettiğini ve içinde Türkiye'nin de bulunduğu 61 ülkede bu hastalığın endemik olduğunu açıkladığını belirten Prof. Dr. Çetin, “Türkiye'de son yıllarda yapılan ve bilimsel dergilerde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre bazı alanlarda kenelerde Lyme bakterisinin yüzde 44-95.8 oranlarında bulunduğu, bazı şehirlerde ise 3 kişiden birinin Lyme ile enfekte durumda olduğu ortaya konmuştur. Yıllardır yaptığım araştırmalar ve son yıllarda Türkiye'de yapılan seropozitiflik çalışmalar neticesinde ülkemizde milyonlarca kişinin vücutlarında bu bakteri ile yaşadığını düşünüyorum ” dedi.
 
ABD Salgın Hastalıkları Önleme Merkezi'nin (CDC)  Lyme'ın üzerine gitmeye başlamasıyla ABD'de her yıl 300 bin kişinin hastalığa yakalandığının ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Çetin, “Tanı konmamış kişilerle birlikte bu rakamın her yıl 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir. ABD'de yıllık yapılan Lyme testi miktarı 3 milyon civarındadır. Sağlık bildirimlerinin daha sıkı olduğu Almanya'da ise her yıl 1 milyon yeni Lyme hastası resmi kayıtlara geçmektedir. Şu ana kadar yapılan araştırmalar, Lyme hastalığının 350'den fazla hastalığı taklit edebileceğini gösterdi. Taklit ettiği bu hastalıkların başında günümüzde hızla yaygınlaşan Kronik Yorgunluk, Huzursuz Bacak Sendromu, Epilepsi,  MS, ALS, Lupus, Alzheimer, Parkinson, Romatoid Artrid, Otizm, Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği,  Kalp hastalıkları, Behçet hastalığı, Alerji, Beyin Tümörü, Migren, Tiroid hastalıkları, Kronik baş ağrısı, Fetus ölümü ve düşük, birçok cilt ve kas hastalığı, kolesterol sorunu, otoimmün hastalıklar ve meme kanseri gelmektedir” şeklinde konuştu.