24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Mısır Tanrıçası Sekhmet yeniden ayağa kaldırıldı

Bergama'da gerçekleştirilen arkeolojik kazılar esnasında bulunan, Roma ve eski Mısır kültürünü yansıtan 'Mısır Tanrıçası Sekhmet' gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda yeniden ayağa kaldırıldı. Antik dönemin tüm heybetini yansıtan dev heykel Kızıl Avlu'da düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

6 Eylül 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Mısır Tanrıçası Sekhmet yeniden ayağa kaldırıldı


İZMİR/STAR


Törene Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Almanya Federal Cumhuriyet İzmir Başkonsolosu Margit Haberle, Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Bergama Kazı Başkanı Prof.Dr. Felix Pirson ve ve Müdür Vekili Dr. Ing. Martin Bachmann katıldı.

Düzenlenen toplantıda basına tanıtılan, yaklaşık 8 metre yüksekliğindeki yüz ve kolları siyah - gri mermerden, kafası aslan, bedeni insan şeklindeki heykelin rekonstrüksiyonla tamamen ayağa kaldırıldığını belirten Dr. Bachmann, heykelin üst kısmının orijinal parçasıyla aynı malzemeden Bergamalı bir taş ustası tarafından oluşturulduğunu dile getirdi. Taşıyıcı figürün rekonstrüksiyon projesine 2009 yılında başlandığını, 2012 yılında deneme yapmak amacıyla figürün yerine konduğunu belirten Bachmann, heykelin gelecek yıl yazına kadar tamamlanacak çalışmalar sonrasında sergileneceğini ve Kültür ve Turizm Bakanlığı seviyesinde tanıtılacağını söyledi.

SAVAŞ VE SALGIN HASTALIK TANRIÇASI OLARAK BETİMLENDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Kızıl avluyu çevreleyen ve yanındaki salonların tavanını taşıyan, tehditkâr görünümüyle yüksek olasılıkla savaş ve salgın hastalık tanrıçası olarak betimlendiği düşünülen figürün Antik dönemin tüm görkemini bir deneme olarak canlandırabileceğini söylenen Prof. Pirson ise heykelin ziyaretçiler tarafından da büyük ilgi göreceğinin altını çizdi. Pirson, figürlerin yüzleriyle kol ve bacaklarının siyah-gri mermerden yapılmasının Mısırlı ya da Afrikalı olarak betimlenmesiyle ilgili olduğunu söyledi, ilgi ve hayranlık uyandıran bu büyük heykelin orijinal yerinde yapılan rekonstrüksiyonunun bilimsel değerlendirmeleri de harekete geçireceğini sözlerine ekledi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, çalışmaların Bergama'nın binlerce yıllık yerleşim tarihçesinin anlaşılmasına yönelik eşsiz bir fırsat olduğunu ifade ederek; "Bergama ve yakın çevresini de içine alan çalışmalar kentin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasında da temel oluşturacaktır. Aynı zamanda yerel ustaların yetişmesini ve sanatlarını geliştirmesini de sağlayan çalışmalar Türk - Alman dostluğunun da güzel bir örneğini yansıtmaktadır" dedi.

Başkan, çalışmaların Bergama'nın turizm alanında hak ettiği değere kavuşmasında önemli olduğunu belirtti, emeği geçen herkese teşekkür etti.